Bostadspolitiska samtal i Almedalen 2023

jun 29, 2023 | Almedalen

Under Almedalsveckan var FSS med på ett bostadspolitiskt samtal med Fastighetsägarna, politiker, Stockholms stadsmission och Stena fastigheter. Andelen personer ökar som är ”strukturellt hemlösa”, dvs. saknar bostad men inte har några andra sociala problem.

Socialtjänsten ger stöd och hjälp till människor som behöver insatser från samhället och gör allt för att lösa även bostadsproblem. Men socialtjänsten är inte bostadsförmedlare. Eller som Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm sa:

”Den strukturella hemlösheten är ett bostadspolitiskt ansvar som landat i socialtjänstens knä men varken lagstiftning eller verktyg för att hjälpa till finns. Socialtjänsten får mycket kritik, men det är en av de mest uppfinningsrika myndigheter vi har för att hitta lösningar på olika problem.”

Daniel Velasquez Castro (S), riksdagsledamot. Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd Stockholms stad. Helena Åman, Föreningen Sveriges socialchefer och förvaltningschef Solna stad. Unni Sollbe, vd Stena fastigheter. Pernilla Parding, Stockholms stadsmission. Längst till höger moderatorn Andreas Bergström.