Det är tillsammans som gäller

okt 6, 2024 | Monica Persson, Omställning, Socialchefsdagarna

ORDFÖRANDE HAR ORDET 6 OKTOBER 2024: Jag behövde några dagar för att återhämta mig efter årets socialchefsdagar. Det var fantastiskt roligt och inspirerande att träffa er alla.

”Omställning pågår” var den perfekta rubriken för årets konferens. Jag hann prata med många och det jag hörde var att en hel del känner sig starka, pålästa och i aktivt arbete inför den nya socialtjänstlagen. En del känner sig lite efter, osäkra på hur det hela ska gå till och har inte känslan av att vara igång. Då var det ju ett väldigt bra tillfälle att kunna träffa nästan tusen kollegor från hela landet och få en chans att fråga ut dem hur de gått tillväga så här långt.

Många med mig ser fram emot en öppnare, mer tillitsbyggande socialförvaltning. Att vara socialarbetare och ledare i våra kommuner kommer att bli roligt. Utmaningar finns det gott om, det vet vi, men om vi hjälps åt så kommer det att gå bättre.

Mycket intressant och bitvis rörande blev sagt från den stora scenen under Socialchefsdagarna 2024. Om jag måste välja två saker jag tar med mig så blir det Faysa Idle, poeten och författaren med rötterna i orten.

Faysa Idle, poet och författare till boken Ett ord för blod (foto: dalapeter.se)

Hela hennes berättelse var stark men det hon sa nästan sist knep förstaplatsen i mitt hjärta. Hon sa ”när jag kom fram till att jag inte hade någon annan utväg så pratade jag med en polis jag kände”. Det är dit vi vill! Vara på plats så att vi blir kända och ihågkomna som någon man kan prata med när det verkligen har kokat ihop sig.

Andraplatsen tog Jan Eliasson när han på slutet sa ”det är tillsammans som gäller”. Så sant, så klokt!

Jan Eliasson går alltid med ett exemplar av FN-stadgarna i bakfickan (foto: dalapeter.se)

Till sist vill jag tacka för förtroendet att bli omvald som föreningens ordförande ännu ett år. Det är ett mycket intressant och spännande uppdrag. Jag tar mig an utmaningen en dag i taget.

Varma hälsningar
Monica Persson, ordförande FSS