Stärkt stöd till anhöriga

2025-01-21

Socialdepartementet
Diarienummer S2024/01502

Föreningen Sveriges socialchefer (FSS) har från Utredningen om stärkt stöd till anhöriga fått remiss av betänkandet Stärkt stöd till anhöriga – ett mer ändamålsenligt stöd till barn och vuxna som är anhöriga (SOU 2024:60). Remissvaret ska ha kommit in till Socialdepartementet senast 21 januari 2025.

Om FSS

FSS är en partipolitiskt obunden förening som företräder cirka 400 socialchefer i landet. Utifrån vår profession och tillgänglig kunskap verkar vi för utveckling av den svenska välfärden.

FSS synpunkter i korthet

FSS ställer sig positiv till utredningens förslag som helhet med följande kompletterande synpunkter.

Olikhet mellan kommuner

Många kommuner erbjuder idag olika former av anhörigstöd men olikhet finns mellan kommunerna, både vad gäller det faktiska stödet och de begrepp som används för stödet. En olikhet som bidrar till otydlighet för enskild och kan bidra till att syftet med anhörigstödet på nationell nivå inte nås. Nationella standardbegrepp och metoder behöver därför tas fram som bidrar till ökade möjligheter för jämlikt stöd över hela landet även om metoderna till viss del behöver anpassas till lokala förhåll­anden.

Skolans roll

FSS ser mycket positivt på att skolans roll för att stödja anhöriga lyfts fram i utredningen och påtalar betydelsen av en standardiserad utbildningssatsning för att öka kunskaperna hos personalen.

Unga vuxna

Föreningen vill påtala de behov unga vuxna som anhöriga kan ha och vikten av att dessa uppmärk­sammas. Unga vuxna, som inte omfattas av insatser som riktar sig till barn, eller vars behov inte tillgodoses av insatser som riktar sig till äldre vuxna riskerar att bli utan adekvat stöd.

Ekonomiskt stöd

Utredningen har valt att inte föreslå en ny stödlinje utan föreslår i stället att befintliga stödlinjer som riktar sig till anhöriga får ett ökat ekonomiskt stöd. Här bör kriterierna för när ekonomiskt stöd bevil­jas vara mycket tydliga och transparenta för att säkerställa att utredningens intentioner uppnås.

Nationell informationsportal

En nationell informationsportal för anhöriga skulle kunna utvecklas till att bli ett ovärderligt verktyg för att stödja och avlasta anhöriga i deras roll. FSS ser fram emot att portalen realiseras och att den kan fungera som en central resurs för anhöriga i Sverige och även som kunskapsbas för berörda professioner i kommunerna.

Ekonomiska förutsättningar och metodstöd

Avslutningsvis anser FSS att utredningens förslag om stärkt stöd till anhöriga är både positivt och efterfrågat. Men en förutsättning för att kunna realisera utredningens förslag är att kommunerna ges både ekono­miska förutsättningar och metodstöd för genomförandet.

För Föreningen Sveriges socialchefer

Monica Persson, ordförande

Föreningen Sveriges socialchefer är en partipolitiskt obunden förening som verkar för utveckling av den svenska välfärden. Vi bedriver påverkansarbete inom socialpolitiska frågor och arrangerar den årliga konferensen Socialchefsdagarna.