Stärkt medicinsk kompetens i kommunal hälso- och sjukvård

12 mars 2025

Socialdepartementet

Föreningen Sveriges socialchefer (FSS) har från Socialdepartementet fått remiss av utredningen Stärkt medicinsk kompetens i kommunal hälso- och sjukvård (SOU 2024:72). Remissvaret ska ha kommit in senast 12 mars 2025.

Om FSS

FSS är en partipolitiskt obunden förening som företräder drygt 400 socialchefer i landet. Utifrån vår profession och tillgänglig kunskap verkar vi för utveckling av den svenska välfärden.

FSS synpunkter i korthet

Kommunal hälso- och sjukvård utgör en central del av den samlade primärvården. Den pågående omställningen till en god och nära vård där primärvården utgör ett nav medför att den kommunala hälso- och sjukvård kommer att få en allt större betydelse framöver. Samverkan är väsentlig mellan kommunerna och regionerna för att patienterna ska få tillgång till hela den vård som de har rätt till. Utredningen visar på att det i dagsläget finns brister i samverkan mellan kommun och region, en bild som FSS delar.

Den kommunala hälso- och sjukvården har även utmaningar när det gäller kompetensförsörjning, och dessa utmaningar kommer kvarstå under en överskådlig tid.

FSS synpunkter på vissa förslag som bedöms relevanta för FSS

  • Tillgång till läkare och sjuksköterska dygnet runt (för en medicinsk bedömning) – FSS instämmer i förslaget.
  • Avtalen bör stärkas genom ett bemyndigande att meddela föreskrifter om läkarmedverkan, bl a genom att föreskrifter om läkarmedverkan får meddelas – FSS instämmer i förslagen.
  • Genomför redan lämnade förslag om lagkrav på medicinsk kompetens på ledningsnivå – FSS ser det som positivt om det införs ett lagkrav på medicinsk kompetens på ledningsnivå. ”Ledningsnivå” behöver dock definieras.
  • Det ska inte vara förbjudet för kommuner att anställa läkare för patientnära kliniskt arbete, samtidigt ska regionens grundläggande ansvar för läkarmedverkan kvarstå oinskränkt – FSS instämmer inte i förslaget. Detta kan skapa oklarheter i ansvarsfördelning, samt att parallella sjukvårdsorganisationer skapas. Ett sådant förslag innebär också risk för att kommunen tar resurser och kompetens från regionen, vilket kan bidra till en ojämlik vård. FSS anser att ett starkare fokus på bl a samverkan är viktigare att fokusera på.
  • Utveckla en nationell ledarskapsutbildning för chefer inom den kommunala hälso- och sjukvården – FSS instämmer i förslaget.
  • Genomför försöksverksamhet med Magnetmodellen i kommunal hälso- och sjukvård – FSS instämmer inte i förslaget. Kommunerna ska även fortsättningsvis äga frågan om sin inre organisering. Det kan komma att påverka det kommunala självstyret om det blir tvingande att införa specifika organisationsmodeller inom kommunal hälso- och sjukvård.

För Föreningen Sveriges socialchefer

Monica Persson
Ordförande

Föreningen Sveriges socialchefer är en partipolitiskt obunden förening som verkar för utveckling av den svenska välfärden. Vi bedriver påverkansarbete inom socialpolitiska frågor och arrangerar den årliga konferensen Socialchefsdagarna.