Held to ransom – ni har väl en plan B?

jun 16, 2023 | ESN och ESSC, Digitalisering/välfärdsteknik, Workshop

På europeiska socialchefskonferensen höll Anna-Lena Andersson, socialchef i Kalix kommun en workshop om de första timmarna och dagarna när Kalix 16 december 2021 drabbades av en stor it-attack. De var tvungna att snabbt ställa om från digitala verktyg till papper och penna.

När deltagarna kom in till workshopen strömmade White Christmas ut ur högtalarna. Anna-Lena Andersson bjöd in till sitt vardagsrum en vecka före jul 2021: Julgran, tänt ljus, en kopp kaffe på morgonkvisten med katten bredvid och tankar på stundande semester. Då ringer chefen för äldreomsorgen och säger att det verkar vara något fel på datorerna och journalerna.

Alla digitala verktyg ligger nere. Första krisledningsmötet hålls klockan tio. Några timmar senare bekräftas att det är en ransomwareattack. Att betala utpressarna kom inte på fråga. Nu gällde att hitta lösningar för att sköta socialtjänsten med papper och penna.

Workshopdeltagarna fick diskutera runt de här frågorna: Skulle ni betala om allt låg nere och ni blev utpressade på pengar? Hur förberedda är ni för en IT-attack? Har ni en plan B för alla digitala verktyg? Det blev intressanta diskussioner och bland annat Antwerpen berättade om en liknande händelse som de fortfarande håller på att återhämta sig från.

Se Kalix film om socialförvaltningens arbete med it-attacken: https://www.youtube.com/watch?v=VPFXNEQ0Al8

Ladda hem en presentation (på engelska) där du bland annat kan se tidslinjen för åtgärderna