Fattig är man ju hela tiden

dec 18, 2023 | Monica Persson

ORDFÖRANDE HAR ORDET 18 DECEMBER 2023: Då var det snart dags att avsluta det här året 2023. På många sätt ett av de mörkare åren med ofred nästan inpå knuten och många andra hemska händelser. Vi får arbeta hårt för att göra 2024 till ett ljusare år.

Vi har julen framför oss. Glädjens högtid där vi alla bjuder till det där lilla extra. För oss inom socialtjänsten kommer också den där lilla ”jul-hajpen”: att många vill uppmärksamma de som har det extra fattigt. Frivilliga samlar in julklappar, mest till barnen men även till utsatta vuxna. Det blir mer viktigt att alla ska få lite julmat i magen, än att få mat alla andra dagar på året.

Jag missunnar ingen detta lilla extra den kommande helgen. Däremot förundras jag över att en del av detta engagemang tystnar direkt efter jul. Den som är fattig är ju det hela tiden.

Jag fick extra kunskap om fattigdom då jag för några veckor sedan fick ta del av, och delta i FORSA Norrs seminarieserie om just fattigdom. Ett ambitiöst program, där seminariehållarna fick ge sin vinkel på fattigdom. Det handlade om materiell fattigdom, begreppet fattigdom, fattigdom som begrepp över tid för att nämna några vinklar. Att vara förskyllt eller oförskyllt fattig. Mångas strävan att sätta fattiga i arbete så de kan försörja sig. Att ställa krav för att man ska få ta del av livets nödtorft.

Så har samhällen hållit på under väldigt lång tid och vi fortsätter framåt i samma anda. En forskare sa å det bestämdaste att när nästa omgång siffror kommer på hur många som lever i absolut fattigdom i år, kommer den att vara betydligt högre än innan. Det är första gången i Sverige på väldigt länge som den siffran ökar.

Deppigt men troligtvis sant.

Vi öppnar våra plånböcker och skickar in pengar till 90-konton. Jag också. Det blev några skolryggsäckar också till en av insamlingsorganisationernas kampanjer.

Att vara god på julen är en fin och bra sak. Aldrig är vi mer toleranta och även den minst älskade släktingen är självklart välkommen hem till jul.

Själv hade jag idag eftermiddagskaffe till Astrids Lindgrens ”Tabberaset i Katthult”. Jag tror kanske till och med kommandoran fick hjälp hem, i alla fall hjälp upp ur varggropen … Vilken fin sak Emil ställde till med! Jag fick julstämning i hela kroppen! Det var inte en dag för tidigt eftersom jag ligger efter med förberedelserna.

Med detta vill jag tillönska er alla en mycket god jul och ett gott nytt år när det är dags. Tillsammans kan vi göra mycket gott 2024!

Varma hälsningar
Monica Persson, FSS ordförande