Ända in i kaklet

jun 19, 2023 | ESN och ESSC, Monica Persson

ORDFÖRANDE HAR ORDET 19 JUNI 2023: Nu är det sista riktiga arbetsveckan före semestertiden. Jag håller på som alla ni andra, dvs högtryck ”ända in i kaklet”. Alla vill ju bli färdiga men få tror att de ska lyckas. Men när sista arbetsdagen kommer har vi på något vis löst det viktigaste i alla fall. En del arbetsuppgifter blir liggande, för det här med att vara i kapp med allt är få förunnat i de pressade roller vi har. Det blir semester till slut ändå.

Själv har jag nyss kommit hem från ESN:s stora europeiska konferens European Social Services Conference som gick av stapeln i Malmö. Antalet konferensdeltagare var riktigt högt och temat för i år var digitalisering och välfärdsteknik. Med andra ord: det vi alla håller på med och behöver. En nödvändig utveckling för att klara uppdraget i välfärden.

Vi fick höra många goda exempel på den digitala utvecklingen och tillämpningen av teknik. Det fanns också en hel del frågor och farhågor som vi behöver bearbeta parallellt. Artificiell Intelligens (AI) till exempel. Hur långt kan vi ta det? Var går de etiska begränsningarna när en robot svarar och bedömer och inte en person?

Kan en artificiell ”intelligens” ersätta mänskliga kontakter och göra adekvata bedömningar när en person kontaktar socialtjänsten i en akut och svår livssituation? Vad händer om AI fattar fel beslut? Min kollega var på ett seminarium som berättade om att man mätte förbrukning av el och vatten för att se om det plötsligt upphörde i något hushåll som kanske behövde hjälp. Det gick också att följa hushållets transaktioner och eventuella sena eller uteblivna betalningar. Allt i ett gott syfte, nämligen att kunna erbjuda utsatta människor hjälp, men det kändes väldigt invasivt i människors privatliv.

På den positiva sidan finns allt det som underlättar med digitaliseringen: Ackumulering och analys av stora datamängder, att en väl utvecklad AI kan ge oss bra beslutsunderlag, att tekniken kan hjälpa förbättra vår tillgänglighet.

Ukrainas representant Kostiantyn Koshelenko (viceminister för välfärdsteknik på Ukrainas socialdepartement) beskrev hur viktig den mobila tekniken blivit för dem på många olika sätt. De exempel som väckte mest känslor var nog de där man kunde be om resurser till nödhjälp i realtid och den digitala väg man tvingats öppna för inhemska adoptioner då många barn har blivit föräldralösa på grund av kriget.

Vi från FSS hade en monter på plats som blev mycket välbesökt. Inte minst hann vi byta några ord med vår socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall som invigde konferensen.

Nästa vecka är FSS med på Almedalsveckan! Vi deltar i flera paneler och seminarier, så följ oss på Linkedin för att se vilka spännande möten vi kommer att göra i Visby.

Så här inför den stundande ledigheten är jag oerhört tacksam för att Sverige lever i fred. Mötet med den ukrainske ministern gav en omedelbar och smärtsam påminnelse om att så är inte fallet för alla, inte ens i vårt närområde.

Jag hoppas att du får ägna din ledighet åt att ta hand om dig själv och dina nära och kära. Det är ju ändå det som är det viktigaste: att vi tar hand om varandra.

Trevlig semester och till dig som jobbar ännu ett tag till: Vi hörs från Almedalen!

Varma hälsningar från Monica Persson
ordförande FSS