Annas önskelista

Förutom att hela Sveriges samlade socialtjänst går runt med Socialstyrelsens pinfärska meddelandeblad om insatser i väskan, verkar många samtidigt fundera på hur frågan om socialtjänstens omställning ska komma upp på den kommungemensamma agendan.

Balansakten att både fokusera internt på den egna omställningen, nå målet att vara åtminstone laglig till 1 juli och att samtidigt vara tydlig utåt med vilket stöd och prioritering socialtjänsten behöver, är inte enkel. Lättare blir det inte heller utifrån de olika förutsättningar och den mängd av frågor som ska hanteras. Allt från civil beredskap och krigsorganisation till minskat barnafödande och nedläggning av förskolor.

Att den nya socialtjänstlagen är en kommungemensam fråga är enkelt att säga men svårare att göra. För vad är det egentligen vi behöver av våra samverkande förvaltningar och samhällsaktörer? Hur ska övriga samhället kunna hjälpa till?

En god start torde vara att alla och envar som har ett uppdrag i samhällsbygget inte bara fullgör sitt uppdrag utan gör det bra.  Det är en grundförutsättning för att barn, unga och andra inte ska halka ur systemet och hamna hos socialtjänsten. Utöver det har jag på min önskelista ett antal saker, som alla på sitt sätt bidrar till omställningen.

Annas önskelista

  1. Alla våra samverkansförvaltningar och samhällsaktörer är både våra bästa reklampelare och bästa uppsökare. Jag skulle önska att alla medarbetare i kommunen gjorde sig förtrogna med vad socialtjänsten kan erbjuda och hur vi arbetar, för att kunna ge vidare rätt information, vägledning och motivation.
  2. Den kommungemensamma IT-avdelningen behöver prioritera den digitala ingången till socialtjänsten och fokusera den digitala kompetensen på socialtjänstens behov under en tid framöver.
  3. Fundera på hur ni gör idag när ni vill samverka med socialtjänstens barn- och ungdomsvård. Finns det andra vägar än orosanmälan som ni båda skulle ha nytta av att utveckla?
  4. Gör ett gemensamt analysarbete var socialtjänsten behöver finnas och gör gemensamma prioriteringar. Vi kommer sannolikt inte kunna vara på varenda förskola och skola, men det kanske finns de som är viktigare än andra.
  5. Var nyfiken på om det finns några egna strukturer i din organisation som behöver justeras eller ändras, för att samverkan ska bli möjlig. Ställ nyfikna frågor!
  6. Fundera på vilket gemensamt problem och/eller uppdrag ni vill lösa med till exempel skolsociala team. Socialtjänsten kan inte bara jobba med närvarofrågan när vi befinner oss på skolans arena. Vårt ansvar är större än så. Kriminalitet, psykisk ohälsa och till exempel fattigdom är alla viktiga områden som socialtjänsten kan stötta i när vi använder skolan som arena i det förebyggande arbetet.
  7. Ta ett kommungemensamt ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Risken är annars att det blir en fråga för socialtjänsten att lösa och att fokus riktas mot en för socialtjänsten förhållandevis lite grupp – i jämförelse med andra riktigt stora grupper som har behov av socialtjänstens insatser.
  8. Resonera om vem som tjänar på att socialtjänsten arbetar förebyggande. Är det socialtjänsten själv eller tjänar andra på omställningsarbetet, dvs var hämtas vinsten in? I så fall kan det vara rimligt att de som tjänar på det är med och bidrar.
  9. Utveckla det gemensamma arbetet med civilsamhället.
  10. Se till att göra det enkelt för människor att engagera sig i demokratifrågor och återupprätta idén om att det finns ett vi som är värt att engagera sig i. Så bygger vi starka lokalsamhällen som är en motståndskraft mot sociala problem och utanförskap.

Hälsningar Anna Burston
Ordförande FSS region Skåne

Socialchefer på plats i Almedalen 2025

FSS kommer att vara på plats i Almedalen den 23 till 27 juni. Här ser du vilka dagar vi finns tillgängliga för seminarier, paneler, rundabordssamtal eller för att ta en fika och prata enskilt.

Monica Persson, FSS ordförande. Socialdirektör i Karlstad. Tillgänglig måndag eftermiddag–torsdag förmiddag.
Camilla Hesselroth, myndighetschef i Göteborgs stad, Förvaltningen för funktionsstöd. Tillgänglig tisdag–onsdag.
Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef i Trosa kommun. Tillgänglig måndag–tisdag.
Ulrika Vitalis, förvaltningschef i Hammarö kommun, Socialförvaltningen. Tillgänglig onsdag–fredag fm.
Helena Åhman, förvaltningschef i Solna stad, Vård och omsorg. Tillgänglig måndag–torsdag.

Mer om respektive persons inriktning här.

Behöver du en oberoende röst som tillför professionens perspektiv, hör av dig till info@socialchefer.se

Vi ser fram mot att ses!