Ansök till Sveriges eHälsokommun 2025

Utmärkelsen Sveriges eHälsokommun har tagits fram av Vitalis i samarbete med SKR, Föreningen Sveriges socialchefer, Funktionsrätt Sverige, Vårdförbundet samt Myndigheten för delaktighet.

Sveriges eHälsokommun vill uppmärksamma kommuner som använder digitaliseringens möjligheter för att uppnå en god och jämlik hälsa och stärka invånarnas självständighet och delaktighet i samhället. Vi är säkra på att det finns många goda initiativ och exempel på utveckling som sker ute i landet. Välkommen att skicka in en ansökan och visa hur just din kommun arbetar och vilka resultat ni uppnått!

Alla kommuner är välkomna att anmäla sig. Det gäller liten som stor, glesbygd och tätort, norr och söder. Alla som använder digitaliseringens möjligheter som en viktig kraft för att utveckla omsorgsverksamheterna är välkomna att tävla om utmärkelsen Sveriges eHälsokommun 2025. Det är enkelt att delta och det ger mycket tillbaka för det fortsatta utveck­lingsarbetet i kommunen.

Utmärkelsen delas ut under högtidliga former på Vitalis, den 20 maj.

Sista ansökningsdagen är 17 mars.

All info om utmärkelsen och ansökan hittar du här Sveriges eHälsokommun | Vitalis där du också kan läsa en artikel om förra årets vinnare, Övertorneå.

Lenita Granlund
FSS representant i arbetet med Sveriges eHälsokommun

Nya SoL måste backas upp av långsiktig finansiering

Plötsligt händer det! Nu kommer proppen. FSS välkomnar att nya socialtjänstlagen snart är på plats. Vi uppskattar dialogen vi haft med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. I en debattartikel tillsammans med SKR, Vision och SSR pekar FSS på ett centralt problem: Finansieringen.

”I den budget som beslutas i dagarna har regeringen öronmärkt åtta miljarder kronor till socialtjänstens omställning. Det må låta som mycket pengar, men det står inte i proportion till de höjda ambitionerna – eller för den delen till omfattningen av problemen. Dessutom är de tidsbegränsade – efter fyra år tar det stopp”.

Den nya lagen är efterlängtad och en tydlig ambitionshöjning som är helt nödvändig men som också kräver hållbar finansiering.

Du läser debattartikeln på SvD Debatt

Dags att goda tankar blir konkreta handlingar

ORDFÖRANDE HAR ORDET 13 JANUARI 2025: God fortsättning! Hoppas julen varit skön och vilsam. Vi behöver extra mycket ork detta år.

I våra kalendrar dominerar de möten vi kommer att ha kring en ny socialtjänstlag, det är jag ganska säker på. Beslutet måste så klart fattas först, men vi är många kommuner som står i startgroparna för att testa det nya som vi ska samskapa. Återstår att se hur stort det reella svängrummet blir när alla myndigheter gjort sin bedömning – men att det blir större, ja det vill vi tro på.

Utifrån mitt kontaktnät, bland annat genom FSS, hör jag att kommunerna tagit sig an frågan på många olika sätt. Några av dessa kan du få koll på om du är med i FSS nätverk som träffas digitalt under enkla former. Där finns möjligheten att själv berätta om sina bästa, eller för den delen sämsta, förslag och påhitt. Allt i syfte att kunna hjälpa varandra och förhoppningsvis undvika andras misstag.

Röster höjs också för att vi behöver samordna oss kring arbetet med den nya socialtjänsten och processen med ”Nära vård”. Rimligt tycker jag eftersom människorna, klienterna, patienterna fortfarande är samma personer som har behov av flera insatser. Vi behöver komma ur startblocken och omsätta alla goda tankar som tänkts till konkreta handlingar. Den nya socialtjänstlagen kommer att ge oss möjligheten att testa oss fram, och vad vore bättre om vi kunde få med våra vårdgrannar i övningen?

Och så har vi ”kriminalspåret”. Vi har väl alla haft våra första BOB-råd och det kommer många förslag som rör kriminalitet i allmänhet och gängkriminalitet i synnerhet. För egen del behöver jag läsa på ordentligt hur jag ska lösa ”huret” när politikerna bestämt ”vadet”. Ett stort hur är såklart: Hur ska detta kunna giftas ihop med en första linjens socialtjänst som bygger på tillit, förtroende och relationsskapande? Det tror jag blir en stor utmaning.

Som vanligt har vi mycket att fundera på på våra chefsstolar. Och då finns FSS och kollegor i ledande ställning som vi kan använda som bollplank. Vi har mycket att prata om!

Vi hörs snart igen.
Monica Persson, FSS ordförande