Filmat – Vem ska stoppa rekryteringen till gängen i tid?

jul 5, 2022 | Almedalen, Första linjens socialtjänst

I Visions seminarium ”Vem ska stoppa rekryteringen i gängen i tid?” betonade FSS vice ordförande Lina Blombergsson (längst till höger i bild) vikten av att reformera socialtjänsten till en mer tillgänglig och relevant första linjens socialtjänst:

– Vi skulle behöva hitta ett sätt där vi har en första linjens socialtjänst: flytta ut socialtjänsten, vara lokala, relevanta och tillgängliga där barn, unga och vuxna finns, så att vi kan ge stöd tidigt.

– Sen måste vi också ha en andra linjens socialtjänst där vi möter upp det Lena Nitz pratar om, där man håller i och håller ut, där man har tvångsvården och där vi jobbar intensivt med beprövade modeller. Jag tror vi måste skikta socialtjänsten och jämföra den lite med vårdcentraltillgänglig och specialistvård.

Titta på seminariet på SVT Forum!

I samma panel som Lina deltog också Polisförbundets Lena Nitz (till vänster) och skoldebattören Linnea Lindquist (@rektor_linnea i mitten).

I den efterföljande politikerpanelen deltog socialminister Lena Hallengren, Märta Stenevi språkrör Miljöpartiet, Johan Forssell, rättspolitisk talesperson Moderaterna och Jan Jönsson, socialborgarråd Stockholms stad, Liberalerna. De visade stor samsyn om att den nya socialtjänstlagen snabbt måste komma på plats, och med skall-krav på kommunalt förebyggande arbete.