Who Killed the Weekend?

 

Jag vaknar på lördag morgon. Kommer på att det är snart min tur att blogga på FSS hemsida. Vad blir ämnet denna gång?

Jag tar fram tidningar i telefonen och börjar läsa en artikel av Katrina Onstad. Hon har kommit på en helt tokig idé – varför inte ta ett par lediga dagar varje vecka och bara koppla av? Hon beskriver hur dessa två lediga dagar har skapats av ett behov av avkoppling och återhämtning efter fem arbetsdagar.

Men vad hände? Vad gör människor med dessa dagar? Vi fyller dem med flera ”måsten”. Städning som inte hinns med under veckodagarna, renovering av hus och lägenhet, barnens idrottsaktiviteter, kurser och då och då även läsning och svar av jobbmejl m.m.

Jag kommer ihåg för några år sedan hur jag själv kunde sitta i idrottshallen på en lördag och följa sonens innebandymatch. Några bänkrader framför mig, i andra lagets hejaklack, satt min kommundirektör. På var sitt håll skrev vi på våra ”paddor” – det kan ha varit ett blogginlägg, en budgetuppföljning eller inläsning av några nämndhandlingar.

Ett öga på jobbet, ett öga på våra respektive söner. Jag måste erkänna att det kändes inte helt fel att jobba på det sättet – på ett mobilt kontor i en helt annan miljö.

Men efter att ha läst Katrina Onstads artikel blir jag påmind om behovet av lite andra tankar. Det är för enkelt att säga att under helger behöver vi få en balans. Vi är fullt medvetna om hur gränserna mellan arbetsliv och privat tid har suddats ut. Vi behöver ifrågasätta den mentalitet som innebär att vi ”live to work, not work to live”.

Nu sitter jag med ett öga på en golfturnering på teve och skriver färdigt ett ”måste”, en förberedelse av morgondagens bilder till en budgetberedningspresentation.

Jag undrar hur Gabriel Wickström har tillbringat sina helger?

Jag kanske kan skaffa Katrinas bok och läsa den på lediga dagar.

Lästips: The Weekend Effect: The Life-changing Benefits of taking Two days Off av Katrina Onstage

Kommentarer inaktiverade.