Välfärden står under lupp

De socialpolitiska frågorna kommer allt mer i fokus nu när stramare tider står för dörren. Vi som har arbetat med sociala frågor ett tag vet att vi har mätt, sparat och försökt tänka nytt under en längre tid, men nu blir konsekvenserna allt tydligare vad åtstramningarna betyder för de enskilda medborgarna.

I arbetet med den nya socialtjänstlagen har en av funderingarna från brukarorganisationerna varit oron att ”skäligt” idag är mindre än vad ”skäligt” var för några år sedan.

Den allmänt finansierade välfärden står under lupp mer än någonsin och kommunerna aviserar åtstramningar och prioriteringar.

Det är väl just där det börjar bli besvärligt. Att göra prioriteringar, det vill säga välja en målgrupp eller ett tillstånd före någon/något annat finns det inget stöd för i vår lagstiftning.

Det är fortsatt så att ansökningar om bistånd måste utredas och beslutas så länge begäran ligger inom socialtjänstens ansvarsområde. Det tunga och uttalade ansvaret kommer att fortsätta att vila på oss framöver. Vi vill självklart vara stolta över våra insatser och vi vet att den upplevda tryggheten hänger en hel del på vilka insatser som socialtjänsten har till förfogande. Nu gäller det att få ihop kraven med bibehållen stolthet.

Digitalisering? Javisst kan det hjälpa till en del. Nya sätt att arbeta? Ja absolut. En diskussion om vilken stöd och service kommunerna klarar av? Jodå.

Men vi behöver föra samman alla goda idéer och tekniska landvinningar. Vi behöver mer än någonsin dela med oss av erfarenheter och framgångar.

Vi behöver mer än någonsin vår förening. Med den som stöd blir vi bättre tillsammans.

I november är det premiär för den nya styrelsen. Vi har angelägna frågor på agendan till vårt första styrelsemöte, bland annat att mejsla fram föreningens nya prioriterade områden. Det kommer du att kunna läsa mer om här på hemsidan senare i november.

Har du någon fråga som du vill att vi i FSS riksstyrelse ska jobba långsiktigt med? Hör av dig till någon av oss i styrelsen, du hittar våra kontaktuppgifter här, eller maila till info@socialchefer.se. Eller varför inte lägga in en kommentar här i bloggen?

Varma hälsningar
Monica Persson, FSS ordförande

Kommentarer inaktiverade.