Välfärd utan bostad

Välfärd utan bostad – den ekvationen går inte ihop.

Idag byggs det som aldrig förr. Men bostadsbristen består för dom som har mest behov av bostad. Unga, nyanlända m.fl som inte har råd att låna för att köpa eller inte ens har råd med hyran för en liten nyproducerad lägenhet. Vad ska de göra ? Vända sig till socialtjänsten för att få tak över huvudet?

Ja i välfärdslandet Sverige så är det lösningen i många kommuner. Antalet sociala kontrakt växer med antalet som utestängs från bostadsmarknaden. I många fall hamnar en nyanländ på ett sämre boende i kommunen än när de var asylsökande i ett av migrationsverkets boenden. Hur ska det gå med integrationen när i stort sett alla som står utanför bostadsmarknaden blir ett ärende för socialtjänsten?

Det behövs en  ny kraftfull bostadspolitik  som motverkar detta förhållande, annars väntar mer av utanförskap och social oro.

Politiker både på riksnivå och kommunal nivå måste ta bostadsförsörjningen på allvar. Det kan de göra genom att t.ex. stimulera byggandet av billiga bostäder (med lägre standard som man själv kan öka när man har råd), göra fler berättigade till bostadsbidrag, inte försvåra utan underlätta lån och amorteringskrav, och säkert många andra lösningar.

Allt är bättre än att lämpa över problemet på socialtjänsten och låta oss lösa bostadsbristen med ”tak över huvudet” i kommunala förläggningar och sociala kontrakt.

Kommentarer inaktiverade.