Vågar du ha civilkurage?

”Jag förstår inte … dom tittade bara på mig och gick förbi … Sveket från vuxenvärlden gjorde mer ont än skadorna.”

En fredagskväll i Göteborg blev min dotter och hennes kompis antastade av ett gäng tjejer som ville ha deras hamburgare. Dottern och hennes kompis försökte ta sig från platsen, men blev då påhoppade och dom fick ta emot både sparkar och slag.

Någon ringde till polisen och det hela slutade med en rejäl blåtira, rivmärken och besök på polisstationen för att försöka identifiera brottsutövarna på ett antal bilder.

Mod att lägga sig i

Hela situationen var så klart hemsk för min dotter och hennes kompis. Men det bestående minnet från händelsen, för både dottern och mig, var att så många vuxna bara passerade och inte reagerade på hennes rop på hjälp.

Så här beskrivs civilkurage i Wikipedia:

”mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen.

Alla har inte modet eller förmågan att visa civilkurage som Malala Yousafzai eller Raoul Wallenberg, men alla kan visa civilkurage i sin vardag. Civilkurage finns både i stort och smått. Som att säga ifrån när någon pratar illa om en person som inte är närvarande, eller när någon slänger glasspapperet på gatan, fast det finns skräpkorgar.

Och ännu svårare att hitta mod verkar det vara om vi bevittnar våld. Det är klart, man varken kan eller ska förvänta sig att alla har modet att ge sig in i en våldssituation – men alla kan göra något. Ringa, säga stopp, hämta hjälp, reagera och agera. Det modet att ”lägga sig i” förväntar jag mig av alla oss som samexisterar i samhället.

Huskurage i Gävle

Det vi inte tänker på så ofta, är att dom flesta våldshandlingar sker inom hemmens väggar. I Gävle visar man vägen och inför nu den våldsförebyggande policyn Huskurage. Det är ett samarbete mellan kommunen, fastighetsägarna och polisen som går ut på att öka den sociala kontrollen och uppmuntra grannar att ta ansvar för varandra och agera utifrån omtanke. Kommunen har en nolltolerans mot trakasserier, kränkningar och våld och målet ska uppnås genom att stötta grannar till civilkurage. Heja Gävle!

Civilkurage är omtanke!

Kommentarer inaktiverade.