Väcks bostadspolitiken ur sin djupa dvala nu?

Läser i SKL:s veckobrev att de kräver en ”mer offensiv statlig bostadspolitik, som ger fler möjlighet att efterfråga en bostad och som ger bättre förutsättningar för byggande på svaga bostadsmarknader”.

Av samma veckobrev framgår att ”173 000 potentiella bostäder finns i färdiga och aktuella detaljplaner bland 54 av Sveriges tillväxtkommuner. Siffran kan jämföras med att det endast byggdes färdigt drygt 22 000 bostäder i kommunerna i fjol”.

Är detta tecken på att den avsomnade bostadspolitiken väcks ur sin djupa dvala nu? I så fall är det goda nyheter.

Varje dag i våra verksamheter lyfts bostadsbristen som av de största orosfaktorerna inför framtiden. Behovet av bostäder är skriande – NU. Här behövs nytänkande av stora mått. Mina tankar går ofta tillbaka till den mycket intressanta föreläsningen på Socialchefsdagarna 2015 i Norrköping av professorn i fastighetsekonomi vid KTH Stockholm, Hans Lind.

Budskapet var: det går att bygga billigt och bra bara vi är beredda att sänka standarden. Vad är det för fel på Dressman och HM-kvalité även när det gäller bostäder? Det ska bli intressant att se om något bostadsföretag nappar på den utmaningen.

Kommentera