Utvisning med socialtjänstens hjälp

Många är de som redan har fått avvisnings- och utvisningsbeslut. Och fler lär det bli nu när Migrationsverket ska verkställa den hårdare flyktingpolitiken.

Polisen har fått i uppdrag att intensifiera sitt arbete med utvisningar och begär därför uppgifter från socialtjänsten om efterlysta. Socialtjänsten är då skyldiga att lämna ut uppgifter om de har några sådana. Det kan t.ex. handla om efterlysta som varit i kontakt med socialtjänsten för ett akut tillfälligt ekonomiskt bistånd. Polisen har också rätt att få reda på var barn och unga går i skolan. Men det är nog inte troligt att polisen hämtar barn i skolan.

I Malmö har polisen i alla fall lokaliseat familjer genom uppgifter från socialtjänsten. Läste idag att inte alla polisregioner kommer att kunna jobba intensivt med utvisningar eftersom man inte har resurser. Det förklarar varför jag inte har fått några sådana rapporter – Jönköping tillhör en sådan region som inte har resurser för närvarande.

I Malmö diskuteras nu om socialsekreterare måste följa lagen och lämna ut uppgifter eftersom det skapar etiskt dilemma då dessa efterlysta annars inte kommer att våga kontakta socialtjänsten trots stora behov.

”Vad tycker du?” frågade en journalist. Jag har inget annat svar på frågan än att vi måste följa lagen, men att det troligen inte alltid känns bra. Det kan ju inte heller i längden vara bra för familjer och ungdomar att hålla sig gömda. Det är svåra frågor och jag hoppas fortfarande att vi ska få en mindre restriktiv politik så att de som kommit hit får större möjligheter att stanna.

Kommentarer inaktiverade.