Utsvängda jeans och andra modetrender

Jag var tonåring på den tiden då det var modernt med utsvängda jeans, och då förstår ni att det är troligen var tidigt 70-tal. Då tänkte jag, att jag inte kommer att bry mig, om modet ändras. Jag kommer att vara mina Hollywoodjeans med tjafs trogen. Det dröjde inte länge, innan jag tyckte att det inte längre kändes helt bekvämt, att bära vare sig platåskor eller jeans med mycket tyg.

När modet ändras, så är det inte alltid enkelt att märka. Värderingar har helt plötsligt förändrats. Hur många gånger har vi inte generat fnissat åt enorma glasögon eller kavajer med axelvadd som bars, när det var ett annat mode som gällde. Det som en gång var självklart snyggt och rätt, är idag pinsamt fel. Nu är mode inte bara kläder, skor och glasögon, det är vårdformer, ledarskap och styrmodeller.

Jag konstaterar att socialtjänsten, Socialstyrelsen, IVO och regeringen är precis lika trendkänsliga som vi övriga är, och vi springer gärna i flock åt ett håll. Nu har det varit en period där vi haft en övertro på det som finns skrivet i en tabell och på papper, som bevis på om verksamheten gör rätt eller fel. Vi har lagt ner mycket tid och energi på att säkra upp, att vi inte ska bli kritiserade. Vi skriver projektansökningar för att få del av de medel som regeringen via Socialstyrelsen delar ut om vi gör rätt saker. Detta måste vi sedan redovisa för att inte bli återbetalningsskyldiga. Kontroll har varit ordet som styrt vår verksamhet.

Så börjar en ny trend smyga sig på. Vi är nu på väg någon annanstans och vi har fått ett nytt ord som ska leda oss rätt, tillit. Regeringen har tillsatt en tillitsdelegation, vi talar om tillitsbaserat ledarskap och forskning visar att tilliten till varandra i de nordiska länderna är unik. Har vi nu hittat ett förhållningssätt som är hållbart och som passar offentlig förvaltning? Jag skulle vilja säga ja och säga att detta kommer att bli mitt förhållningssätt oavsett mode. Det kan tyckas som ett mer modernt sätt att styra och leda en organisation.

Det känns i alla fall hoppfullt och positivt att vi går mot en ledning och styrning som bygger på att vi litar på varandra och jag önskar innerligt att detta mode ska finnas kvar länge, länge.

Kommentarer inaktiverade.