Ut och fånga Pokémon med ungdomarna!

Vi vill ju att framförallt ungdomar skall hitta sätt att umgås som inte inkluderar alkohol och droger. Flera i min närhet vittnar om att en ny umgängesform håller på att växa fram utifrån Pokémon Go! Vi har nog alla sett dem, ibland på gator och torg, ibland cyklandes i hög fart med ögonen på mobilen och inte trafiken. Några har till och med hittat dem i sin trädgård för just där, i just dina buskar, sitter det en, en Pokémon.

En bekants son hittade en på sin frukosttallrik, mitt i de djupa Värmlandsskogarna. I en av stadens fina parker vimlar det av ungdomar som träffas för att det trillar ner många ”bollar” just på den platsen. Och såna är bra att ha för när man väl fångat in den lilla figuren så kan den tränas inför en strid som alla engagerade ungdomar, och allt fler vuxna, vill vinna.

I lokalpressen vittnar tidigare soffpotatisar att de nu promenerar och cyklar flera mil i veckan för leta efter nya karaktärer. Ögonvittnen berättar att de utifrån detta fenomen träffat och pratat med människor, över de så kallade generationsgränserna, som de aldrig skulle ha fått kontakt med annars.

Först var jag bara förundrad och förvirrad. För mig är tekniken bakom och förmågan att fånga människors intresse helt obegripligt och förbluffande. Men det verkar som om det medför något gott.

Inom socialtjänsten pratar vi ofta om hur vi skall bära oss åt för att hitta ungdomarnas arenor och verktyg; hur  vi skall kunna möta dem där de är och på deras villkor. Just precis nu så är kanske svaret på den frågan att ladda ner en app och bege sig till närmaste Pokéstop.

Kommentarer inaktiverade.