Trist och Kul

(Från 2015-03-26)
Livet som socialdirektör är som jag förra året skrev om rätt så varierat. Det finns mycket som är positivt och roligt annat som är mindre roligt. Jag har känt det rätt tydligt den senaste tiden och tänkte delge er lite av det. Det blir mest det positiva.

Men jag börjar ändå med det som känns väldigt trist. I varje fall för mig i en kommun som Nacka, där vi vill försöka hitta lösningar för våra medborgare utan att onödigtvis behöva koppla in myndighetsutövningen. Vi har hoppats att ”Linköpingsfallet” skulle få ett utfall som visade att det faktiskt är möjligt. Enligt den information jag fått så blev det tyvärr inte så.

Linköping förlorade och då är vi tillbaka på ruta ett. Mycket tråkigt tycker jag och säkert fler med mig. Vi i FSS styrelse har i alla fall den hållningen att det finns en hel del som vi i ”Social-Sverige” skulle kunna utveckla till det bättre med mindre myndighetsutövning och mer insatser av servicekaraktär för våra medborgare.

Jag hoppas ändå och tror på att vi med gemensamma krafter ska kunna förändra i den inriktningen. Det känns som en angelägen fråga för FSS att jobba med framöver.

För två veckor sedan så hade vi vår årliga (andra året) heldag där våra medarbetare presenterar olika utvecklingsprojekt inom alla våra verksamheter. I år så presenterades 7 olika projekt. Det var ett mycket varierat utbud med bland annat resultat av en undersökning om hur stödet har fungerat i hemmet efter att en äldre patient kommit hem från sjukhus, hur man utvecklat en egen metod för arbetet med fördjupade samtal gällande barn och unga, hur man använder MI i arbetet med mera med mera.

Det jag slås av är att det finns så mycket bra verksamhet vi bedriver och så många medarbetare som varje dag gör ett fantastiskt jobb för våra medborgares bästa. Den energin man får av en sådan heldag räcker länge.

Ytterligare en sådan energikick får jag när jag träffar, läser eller ser filmer om våra 90-plussare. I Nacka ger vi ett särskilt bidrag till gympagrupper för personer över 90 år. Vi har flera grupper igång. Initiativet har tagits av en av våra vårdcentraler och deras verksamhet har spridit sig så att dom har grupper på flera ställen i kommunen.

Det är verkligen en förebyggande verksamhet som jag kan rekommendera fler att starta. Söker ni på 90+ gympa på nätet så kan ni läsa och se mer om det.

Kommentera