Ta vardagen tillbaka – välkänt vardagsliv – livet fortsätter som förr

Ibland leder ett möte till att jag förstår något på ett nytt sätt. Det kan vara en inspirerande föreläsare som formulerar en klokskap, något som passar i vad som upptar min vardag och är pusselbiten som saknades. Lite så blev det när jag i förra veckan var tillsammans med några kollegor på studiebesök i Oslo, som liksom Göteborg är en ”åldersvänlig stad”. Det ger ju förväntningar att lova att det ska vara vänligt att åldras i staden. Alla förvaltningar måste involveras och det är många perspektiv som ska beaktas. En fråga att fundera över är när börjar man åldras? Åldersvänligt måste vara att inkludera alla?

Åldersvänlig stad handlar mycket om äldre och utifrån mitt uppdrag så var besöken i Oslo kopplade till äldreomsorgen. Ett besök gjordes på ett äldreboende, Økernhjemmet, som funnits sedan 1955 men som 2013 beslutade att ”skapa ett hem där de själva ville bo”. Starten var ett studiebesök på demensbyn ”de Hogeweyk” i Weesp, Nederländerna. Utifrån detta har de nu format en förändrad vård och omsorg för äldre med demensproblematik, som Oslo kommune i år beslutat ska gälla för alla boenden.

Jag tog med mig deras tankar kring innehållet, hur vardagen ska se ut för de boende. Allt började formas när den äldre skulle flytta in. Personalen var genuint nyfikna på vem det var som flyttade in på boendet, tidigare liv och intressen och ett mindre fokus på vilka diagnoser hen hade. Genom att ta reda på hur livet för den boende sett ut tidigare, försökte de återskapa en vardag som gick att känna igen. Allt ifrån vilka vardagssysslor finns i ett hem, som tvätt och städning till att all mat lagades på enheten för att dofterna skulle ge en hemkänsla. Den boende medverkade, efter förmåga, i allt arbete från inköp till att skala potatis. Inköp görs i den uppbyggda affären som ligger i lokalerna. När personalen i början var fundersamma på hur de skulle hinna med de ”nya” arbetsuppgifterna fick de svaret att det är detta ni ska göra, detta är innehållet i omsorgen.

Det finns mycket att berätta, som att det ordnas med restaurang en gång i veckan. Det erbjuds trerättersmeny och två val på varje rätt. Anhöriga får gärna komma och äta men får då betala. Aktiviteter i form av klubbar där innehållet skapats utifrån intresse. Även här försöker man framkalla ett igenkännande genom att de boende ”går iväg” på klubben, precis som vi alla måste göra om är engagerade i något.

Jag tycker om tanken att det är ett vardagsliv med mening vi ska skapa på äldreboendena. Jag tycker att vi ofta missar just där och lägger ner energin på ”vårdinnehållet”. Det jag beskriver är ju egentligen inget nytt, och delar finns att finna på många boenden, men det var inspirerande att se att här följde allt deras grundidé:

Ta vardagen tillbaka – välkänt vardagsliv – livet fortsätter som förr.

 

Kommentarer inaktiverade.