Socialchefsdagarnas andra dag

(Från 2014-10-03)
Socialchefsdagarna den 2 oktober 2014 i Göteborg

Dagen började med 4200 års rebellisk livserfarenhet. Svenska Popkören! 55 fantastiskt härliga seniorer med en medelålder på 74 år sjunger musik skriven av unga svenska musiker. Kan det bli bättre? Vilket drag! Jag blev alldeles varm i hela kroppen. Det är bara att åka hem och ragga seniorer till körverksamhet. Vilken livsglädje som skapas.

Efter det tog vi i styrelsen ett nytt grepp där vi lite mer ingående berättade om vad gjort och gör i vår mission att skapa en bättre välfärd för landets invånare.

Stefan Fölster försökte tona ner hotet om att äldrechocken/äldreboomen kommer att betyda rejält högre skatteuttag för oss i kommunerna. Med hjälp av att få fler i jobb och att vi ska öka sysselsättningsgraden från dagens 65%, i kombination med teknikutvecklingen, där fler arbetsuppgifter kan utföras av robotar, kommer det kanske inte alls behövas några stora skattehöjningar.

Bo Rothstein slog ett slag för hur viktigt det är med hög kvalitet i samhällsstyrningen. Det är a och o att det finns stor tillit till den offentliga förvaltnings- och servicepersonalens kvalitet för att kunna bedriva en så omfattande välfärdspolitik som vi gör i Sverige. Hans slutord till oss ”socialtjänstmedarbetare” var att vi är (ännu) mycket viktigare än vad vi tror!

Seminariepassen efter lunchen hade ett bra och varierat utbud med flera seminarier som knöt an till FSS prioriterade områden. Själv lyssnade jag intresserat på hur man i Göteborg jobbar aktivt med att minska hemlösheten genom ett brett samarbete i kommunen och med allmännyttan. Framgångsreceptet är att lyfta frågan till högsta politiska nivå och samarbeta brett.

Dagen avslutades för många av oss med den traditionella middagen som FSS tillsammans med PwC arrangerade i Kajskjul 8 nere i hamnområdet. Efter god middag så blev det som vanligt knökfullt på dansgolvet. Socialarbetare kan verkligen konsten att ha trevligt

Även dag två kan bockas av med mer än ett godkänt betyg.

Kommentera