Socialchef – ett favvoyrke

Vad ska du bli när du blir stor? Denna fråga har ställts i många generationer och kommer att ställas till kommande generationer. Med frågan skapar vi en känsla av att du kan välja vad du vill. Du kan arbeta med precis vad du vill och vad skulle det kunna vara?

Den som får frågan, oftast barn i skolåldern, funderar över det stora utbudet och försöker komma på vad de ska välja. En del tycker det är så svårt att välja att de inte väljer någon gång i hela livet utan låter bli. Det blir som det blir. En del skapar planer och fantasier från skolan och låter dessa styra deras gymnasieval och studiemotivation framåt.

För alla som vill lyssna brukar jag berätta om mitt favvo-jobb; socialchef. Det är otroligt stimulerande och spännande att få ansvara för en organisation som har som affärsidé att finnas där behoven är som störst.

Socialchef innebär också att få arbeta i demokratibranschen där den politiska styrningen kräver en extra dimension av ledarskapet. Utöver att du leder andra chefer arbetar du väldigt nära den politiska nerven där vad som helst kan flyttas från verkställighet till politik på väldigt kort tid.

Socialchefsjobbet innebär också väldigt många utvecklingsfrågor och ekonomiska prioriteringar och ett nära samarbete med kommunens övriga ansvarsområden som skola, förskola, samhällsbyggnad och kultur och fritid. Det är action, precision, nerv och komplext – men så roligt!

Jag är återkommande med i ledarskapskursen på socionomprogrammet vid Göteborgs universitet. Där träffar jag några av de som kanske är blivande socialchefer. Åtminstone träffar jag några av de blivande cheferna inom socialtjänsten. Utöver att föreläsa om ledarskap så är min egen mission att förmedla det otroligt stimulerande och givande att arbeta som chef inom socialtjänsten.

Vi behöver alla vara levande marknadsföringsmaterial för socialtjänsten och för att skapa intresse för att leda inom socialtjänsten. Visst vore det kul om det som svar på frågan ”vad ska du bli när du blir stor” kommer ”socialchef eller chef inom socialtjänsten”!

Kommentarer inaktiverade.