Skolavslutning – vad har det med välfärd att göra?

Vi är nog många av oss som i dagarna arrangerat, deltagit i och finansierat våra barn skolavslutningar – oavsett nivå så kostar det mer eller mindre pengar …

En fråga som jag ställer mig är om, eller snarare hur mycket har även detta blivit en välfärdsfråga?

Hur många föräldrar är det inte vars hjärtan blöder för att de inte kan ge sin dotter en den där klänningen eller köpa balbiljetter till sonen … eller en sådan enkel sak som att bidra till att samla pengar till lärarnas blommor.

Vad måste man som förälder/familj i stället avstå från? Handlar det om att utlandsresan inte blir lika lång eller till och med att maten till middagsbordet inte kan inhandlas?

Jag är själv ansvarig för dotterns klasskassa och fick både dåligt samvete och en rejäl tankeställare när jag läste en artikel nyligen (jag länkar till den i slutet av min text).

Givetvis är det så att vi själva bidrar till klasskillnader genom att ge våra barn möjlighet till olika saker/händelser. Att vi vuxna måste kunna förklara allas olika förutsättningar är av största vikt i dagens samhälle. Men gör vi det?

Barn är kloka och förstående. Om vi vuxna ger dem rätt förutsättningar och kunskap behöver inte till exempel skolavslutningen bli en stor oro. Samtidigt kommer vi aldrig att komma ifrån välfärdsstatens utmaningar.

Så här står det i artikeln:

”Det är inte den som inte har råd som kommer säga ifrån. Inte heller är det barnet som ska hem och be mamma som dricker eller pappa som är deprimerad, barnet som alltid är den som ”glömt” matsäcken på utflykten som kommer säga ifrån.

Alla mäktar inte med. Det kan vara sjukdom, arbetslöshet eller precis vad som helst. Jag har varit med om ett barn som inte vågade fråga hemma eftersom föräldrarna låg i skilsmässa och hen visste att de skulle börja bråka om den där slanten. Hen gömde helt enkelt lappen. Det blev bråk i alla fall för klassföräldrarna ringde upp och frågade när de skulle lämna pengarna, också det i all välmening. Barnet ifråga fick då vara med om ett praktgräl mellan sina föräldrar som anklagade varandra för att inte ha lämnat in pengarna.”

För att avrunda en något dyster blogg så bestämde dotterns klass att en del av deras klasskassa skulle skänkas till en barnrättsorganisation som stödjer unga vars föräldrar mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk.

Här hittar du länken till artikeln i Dagens samhälle:

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/foraldrar-sluta-samla-pengar-till-lararens-present-28110

Kommentarer inaktiverade.