Så var det jul igen …

Det är nog många med mig som har fått till det riktigt bra och mysigt hemmavid inför den stundande helgen. De flesta av oss har garderoben full med lådor märkta ”Julsaker”, ”Tomtar” och ”Luciagrejer”.

Vi ägnar timmar åt att planera vad som ska ätas och drickas under helgen. De riktig medvetna byter ut skinkan mot en kålrot. En del hörsammar uppmaningen att ha en vit jul, för barnens skull.

Jul lockar fram det bästa hos oss människor. Många kommer att bjuda hem folk som de inte träffat sedan förra julen. Många kommer också att träffa släkt och bekanta som de undviker resten av året, för på julen får man faktiskt hålla god min och alla måste ju få vara med.

Många kommer att skänka gåvor, saker eller pengar, till behjärtansvärda ändamål både inom och utanför landets gränser.

Det är öppet på ovanligt många ställen och ofta ovanligt länge med fler frivilliga krafter än vanligt. Otaliga är de organisationer som delar ut julklappar och matkassar till dem med de minsta ekonomiska resurserna.

Önskar det räckte längre

Jag önskar dock att julens godhet var med oss vid lite fler tider på året. Räcker det att känna sig god om man hjälpt till med julen? Är det i sin ordning att det är taskigt resten av året?

Att dricka ”lagom” eller helt avstå från alkohol när barnen är med är väl det som borde vara det normala. Att inga vuxna skriker och slåss borde vara en rättighet för alla barn året om.

Det vore härligt om vårt milda och givmilda sinnelag höll i sig året om. Om vi i det lilla brydde oss om hur grannen eller arbetskamraten har det alla dagar. Inte bara på julafton.

Vi vet att det inte är bra alla dagar. Det blir lite för mycket för mig när just julen ska funka för alla och vi lämnar de andra dagarna därhän. Men med det sagt så är det skönt att veta att många fler kommer in i värmen den kommande helgen än vanliga dagar.

Klart att alla skall få en så bra jul som möjligt. Jag har själv skickat mina gåvor utomlands i år. Känns som de behöver all hjälp de kan få därute.

Hoppas att ni alla får en vit, vacker och fridfull jul.

God Jul!

Kommentarer inaktiverade.