Rädslan får inte sätta stopp för utveckling

De flesta av oss som sökt oss till att arbeta inom socialtjänst/vård och omsorg har förmodligen gjort det för att vi vill arbeta med människor. Vi uppskattar mjuka värden. Vi vill se människor utvecklas i termer som att må bättre, öka kontrollen över sin livssituation och liknande.

Det har vi naturligtvis fått möjlighet att ägna oss åt – särskilt vi som har några år bakom oss i arbetslivet.

Men hur ser framtiden ut? Vi står inför gigantiska problem avseende kompetensförsörjningen. Inom hälso- och sjukvården finns framräknat att det fram till år 2025 kommer att behövas bortåt 500 000 personer för att dels ersätta de som kommer att sluta/pensioneras, dels klara de volymökningar vi ser i framtiden.

Hur vi än vrider och vänder på problemet så är det ingen som har en solklar lösning. Vi måste således tänka till, och det ordentligt. Vi 50-talister vill naturligtvis också ha en god omvårdnad på ålderns höst.

Du börjar säkert förstå vartåt dessa tankar syftar. Jo, en del av lösningen måste sökas i tekniken. Men vi måste samtidigt inse att tekniklösningar aldrig kan ersätta fysisk personal i människovårdande yrken fullt ut. Utan vi måste se dessa möjligheter som något som kan hjälpa oss att arbeta på ett mer effektivt sätt.

Det känns som att vi står på tröskeln till den språngartade utveckling som måste till. Vi vet att kraven är stora men känner inte lösningarna ännu. En del lösningar är redan på gång som förenklingar med teknisk hjälp vid olika former av biståndsbedömningar eller nyckelhantering i hemtjänsten. Vi vet inte vilka fler lösningar som kommer att bli aktuella men vi vet att dom kommer.

Att jag skriver detta är för att poängtera att vi måste se på den här utvecklingen med positiva ögon. Det finns medarbetare som inte tagit till sig problemen med att vi kommer att sakna personal och som kanske har en naturlig rädsla för förändringar.

Om vi låter de känslorna dominera stänger vi dörren för möjligheterna att hantera en av framtidens stora utmaningar. Därför måste vi vara beredda att ta emot och pröva det som kommer att dyka upp. Allt kommer inte att vara bra men det som är bra ska vi ta vara på och använda.

Kommentarer inaktiverade.