Pride-festival i Växjö

I Lördags var det Växjö-Pride. 9000 gick i tåget genom Växjö, 9000 (!) iklädda regnbågsfärgerna. Helt otroligt stort.

Ändå kan det få en att fundera. Vi skriver år 2016 och vi måste fortfarande manifestera något som borde vara självklart, att vi alla är lika mycket värda och att olikheter berikar ett samhälle.

Det som känns problematiskt är att vi vid vissa valda tillfällen under året gör olika manifestationer för att markera det självklara, det som man aldrig skulle behöva försvara. Men ett par gånger per år är bättre än ingenting och så länge som det finns diskriminering och särbehandling av människor i vårt samhälle kommer manifestationer som Pride-parader att behövas!

Övriga året får vi alla hjälpa till att öppna ögonen för människor som inte vill ha ett öppet, demokratiskt och mångfaldspräglat samhälle.

Här har vi inom socialtjänsten ett stort ansvar! Till sist skulle jag vilja avsluta med det som min nämndsordförande skrev på Facebook i lördags:

”Varje beslutsamt steg som idag mötte Storgatans kullersten är en manifestation i sig själv. För att du ska få älska, för att jag ska få älska. För att varenda växjöbo ska få älska. För att kärlek är kärlek. Inte mer, inte mindre – men det är mycket nog.
Vi har bestämt oss. För mångfald och öppenhet. För att vi blir starkare när vi är olika tillsammans.”

Kommentera