Positiva glimtar i pandemitillvaron

ORDFÖRANDE HAR ORDET 4 JUNI 2020: När man inte kan träffas, ja då är det våra digitala kanaler som gäller. Idag genomförde FSS ett helt styrelsemöte via Teams och det fungerade bra.

Socialchefsdagarna där eller här

En av huvudpunkterna var Socialchefsdagarna 2020. Inbjudan har gått ut till medlemmar och tidigare års deltagare, och eftersom osäkerheten om hösten varit och är stor har vi både hängslen och livrem: Vi bjuder in till ett fysiskt möte i Göteborg kompletterat med webbsändning, men är beredda att snabbt ställa om till ett helt webbsänt event. Vi avvaktar nästa besked från regeringen om hur vi får träffas, och återkommer med beslut inom kort. Hur det än blir kommer du som deltagare att kunna ta del av ett aktuellt och spännande innehåll. Du hittar länk längst ned.

Almedalen

Almedalsveckan är inställd. Men även där finns initiativ till digitala arrangemang och FSS har fått en del förfrågningar som vi kommer att titta närmare på. Förhoppningsvis kan vi delta eller på annat sätt bidra till att lyfta de viktiga socialpolitiska frågorna även i år.

Ännu mer efteråt

I dessa tider går det inte att säga något utan att covid-19 kommer på tal, eller snarare konsekvenserna av att vi befinner oss i en pandemi. Många frågor – inte så många svar. Alla tror nog att det kommer ”surt efter”, att socialtjänsten kommer att få mycket att göra både vad gäller den nya ekonomiska utsattheten och den stora risken för omfattade psykisk ohälsa.

Centralt för oss inom socialtjänsten blir också frågor om arbetsmarknadspolitiken och bostadspolitiken. Äldreomsorgens värsta puckel är nu (förhoppningsvis) och IFO kommer lite senare i svallvågorna av förlorade arbeten och förhöjd stress inom flera livsområden.

Glimtar

Men nog sjutton finns det positiva glimtar i pandemins svallvågor. Under våren har digitaliseringens möjligheter använts på ett sätt som vi aldrig tidigare har sett i våra verksamheter. FSS vill ta tillvara och utveckla det. För att vara med och sprida lärdomar som görs för att lösa pandemirelaterade problem inom socialtjänst, vård och omsorg, har forskningsinstitutet RISE bjudit in FSS till ett samarbete som ska lyfta just digitaliseringens möjligheter.

I vår Linkedin-grupp ”FSS bidrag till digitalvardochomsorg” kan du både dela med dig av och ta del av lärdomar och goda exempel. Inlägg som görs i gruppen syns enbart för gruppens medlemmar. Skriv, fota eller filma och berätta hur ni har gjort i just din kommun – på så sätt kan du hjälpa kollegorna i en annan kommun att klara liknande utmaningar. Gå genast in på Linkedin och begär tillträde till gruppen!

Snart sommar

Nu står sommaren för dörren. Trots att det är många verksamheter som är under stor press hoppas jag verkligen att alla kan ta ut sin semester, inte minst socialchefer som är en ordentligt ansatt grupp i det läge vi befinner oss i. Vi får alla lägga lite extra kraft på att vara rädda om varandra.

Varma hälsningar
Monica Persson, FSS ordförande

Allt om Socialchefsdagarna 2020 samt anmälningslänk hittar du på https://socialchefsdagarna.se.

Gå med i Linkedin-gruppen FSS bidrag till digitalvardochomsorg.

Kommentarer inaktiverade.