Påsken – en härlig tid?

(Från 2014-04-23)
Säg ordet påsk och många människor tänker på harar, godis, häxor och kanske Jesus återuppståndelse. Men precis som alla andra högtider i Sverige är påsken också förknippad med ökat drickande, trots att det inte finns några kopplingar mellan påsktraditionen och alkohol.

Att dagarna före midsommar, jul och nyår är högsäsong för Systembolaget är allmänt känt, men även till påsk har systemet ett ökat tillflöde av kunder.

Är nyss hemkommen från härliga dagar i fjällen – många barn njöt av perfekt skidåkning och föräldrarna hade grävt en grop i snön för att ha det skönt i solen.  Men – för många människor så ska varje ledighet förknippas med alkohol. Att människor söker sig till alkohol när det är dags för firande visar på att alkoholnormen som finns i samhället skapar större negativa konsekvenser än vad vi kan tro.

De negativa effekterna av drickandet är väl kända och vi inom socialtjänsten och sjukvården ser ofta kvitto på detta. Det drabbar den som dricker genom skador på kroppen, det drabbar de närstående till den som dricker, det kan röra sig om barn som känner sig otrygga när ens föräldrar inte beter sig som de brukar, eller de misshandelsfall som utlöses av alkohol. För att anknyta till vintern så redovisade Länstidningen i Jämtland i en undersökning för ett par år sedan att 59 % svarade ja på frågan ”Har du kört skoter efter att ha intagit alkohol?” – många dödsolyckor hade kunna få en annan utgång utan alkohol i blodet. Det drabbar samhället i form av ekonomiska kostnader för tiotals miljarder kronor årligen.

Att folk väljer att dricka, trots alla dessa nackdelar, när de vill fira eller glädjas över någonting är i och för sig inte särskilt konstigt. Vi lever i en kultur där människor uppmuntras att fira alla sina framgångar med alkohol. Resultatet av det blir att vi lär oss att förknippa alkoholen med positiva upplevelser. Och när människor förväntar sig att må bra och känna sig glada av att dricka alkohol, då kommer den känslan naturligtvis att infinna sig också.

Påsken – precis som andra högtider är underbara för de flesta av oss, men lev gärna enligt den svenska normen om att vara lagom … då mår vi nog som allra bäst.

Ha en fortsatt härlig vår!

Kommentera