Next stop Valletta

Midsommardagen till trots så sitter jag nu på tåget som ska ta mig från Östersund ner till Arlanda och sedan vidare med flyg till Valletta imorgon bitti (söndag). Målet för resan är European Social Services Conference (ESSC2017) som denna sommar arrangeras på Malta.

ESSC arrangeras för övrigt alltid i det land som samtidigt har ordförandeskapet i EU. Det oväntade valresultatet när Brexit förra sommaren vann över Bremain innebar att den tidigare planeringen för konferensen, nämligen Brighton, fick göras om till förmån för Malta/Valletta.

För en kylslagen jämtlänning kanske regntunga skyar i Brighton hade varit mer hemtamt än Vallettas slösande sol och 30-gradiga värme (enligt prognos i alla fall). Men efter att huttrande ha hoppat in i tåget i bara skjortärmarna för några timmar sedan så får jag erkänna att jag nu enbart ser fram emot några dagars tropisk värme.

Har deltagit på ESSC sedan jag klev in i FSS riksstyrelse för ett antal år sedan. Konferenserna brukar samla deltagare och tillika kollegor från större delen av Europa.

Har sett och ser flera värden med att delta: Först av allt så brukar ESSC stå för ett gediget program med duktiga och kompetenta föredragshållare. Även om min egen engelska inte på något sätt är bländande så upplever jag det som relativt enkelt att förstå och ta del av det som sägs.

Därutöver finns det väldigt goda möjligheter att lära känna ett antal kollegor från olika delar av Europa under konferensdagarna. De gångna åren har jag undantagslöst kommit hem med åtminstone ett par-tre idéer/uppslag som vi sedan har kunna arbeta vidare med på hemmaplan via fördjupade kontakter/studiebesök.

Detta år har vi i Östersunds kommun dessutom fått förtroendet att vid ett av delseminarierna berätta om vårt pågående arbete med att införa digitala hjälpmedel/lösningar för våra medborgare och våra medarbetare. Detta var för övrigt andra gången som vi ansökte om att få hålla ett föredrag och denna gång passerade vi nålsögat …

Vi kommer bland annat att berätta om:

  • Införandet av wifi på alla våra särskilda boenden (och vilka möjligheter som detta ger våra boenden)
  • Digitaliseringen av trygghetslarm
  • Tillsyn via kamera och/eller sensor
  • De allt populärare GPS-larmen som ger möjlighet till utevistelse/promenader utan att medborgaren behöver vara beroende av personal
  • Konstgjorda katter på våra särskilda boenden
  • Hemtjänstplanering i telefonen
  • Östersunds kommuns mångåriga arbete med nyckelfria lås (som frigör tid för våra medarbetare).

Givetvis kommer vi även att berätta om de svårigheter som vi haft genom åren och i slutet av vårt timslånga seminarium ger vi tid för deltagarna att i mindre grupper berätta om sina framgångar/utmaningar.

Vi är fyra personer från Östersunds kommun som åker ner till Valletta och vi ser samfällt fram emot vistelsen, även om vi säkert kommer att vara lite extra nervösa på tisdag när det är vår tur att äntra podiet.

Avslutar härmed mina två veckors bloggande med att önska er alla en riktigt skön sommar!

Kommentera