Ordförande har ordet 30 september 2017

Dagen efter Socialchefsdagarna 2017: Det har gått ett dygn sedan Jönköping tillkännagav sitt värdskap för nästkommande års Socialchefsdagar (den 3-5 oktober 2018). Därmed kunde vi i Östersund också formellt lämna över stafettpinnen till Kalle Gudmundsson med kollegor nere vid Vätterns strand. Det känns både skönt och lite tomt att Socialchefsdagarna 2017 är avslutade.

Efter en del interna jobbmöten på fredag eftermiddag la jag under fredagskvällen också sista handen vid FSS remissvar på Susanne Rolfner Suvantos betänkande Läs mig – Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Grundtonen i vårt remissvar är övervägande positiv även om det givetvis finns ett och annat medskick också. Remissvaret kan du läsa i sin helhet här på FSS hemsida.

Lars Liljedahl, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun, valdes av årsmötet den 27 september 2017 till FSS nya ordförande (foto: frozentime).

Har inlett helgen med att först sova ut och därefter ta en rejäl träningsrunda på mina kära rullskidor. Använde som så många gånger förr träningsrundan till att reflektera – denna gång låg givetvis årets Socialchefsdagar högt upp i medvetandet.

Känslan är på det stora hela väldigt god (även om vi hade en besvärande dipp under festmiddagen på onsdag kväll). Jag hoppas därför att alla ni som deltog har fått med er några saker som i sin tur kan leda till nya satsningar, fokusområden eller värdegrundsförskjutningar när ni är tillbaka i arbetsvardagen.

Om jag går igenom konferensen för egen del från start till mål slås jag av hur mycket gott och tänkvärt jag fått förmånen att ta del av under tre intensiva dagar uppe i Östersund.

Historieprofessorn Dick Harrison slog an tonen direkt med en i mina ögon utomordentlig historielektion som verkligen visade på hur viktig migrationen varit för Sverige genom alla tider.

Att sedan Cecilia Wikström avslutade konferensen med att berätta att våra europeiska ledare – trots all personlig misströstan de senaste åren – faktiskt börjar närma sig en migrationsöverenskommelse som alla EU-länder kan ställa sig bakom, gav mig hopp!

Dessutom måste jag säga att jag uppskattar Cecilias rättframma och ovanliga sätt att berömma sina politiska ”motståndare” S och MP. I detta fall för det som hon benämner som regeringens goda och uthålliga arbete på EU-nivå i just migrationsfrågorna. Det visar i mina ögon på riktigt stort politiskt ledarskap att kunna berömma sin politiska motståndare som jag innerligt önskar skulle få färga in fler politiska möten och debatter här hemma i Sverige – inte minst under det kommande valåret.

Vill också passa på att tacka för att så många av er tog er tid att synliggöra just er viktigaste socialpolitiska fråga för styrelsen (ordmolnet som vi visade på fredagen). Där har ni tydligt visat på integrationens betydelse för en god samhällsutveckling. Det medskicket lovar jag att vi ska bära med oss i nästkommande års styrelsearbete, där den nya styrelsen för övrigt träffas fysiskt första gången den 20 november.

För egen del blir det nu en lugn helg med fokus på familjeliv (som har fått stå tillbaka lite under den gångna veckan). Och så har ju Östersunds Fotbollsklubb hemmamatch mot BK Häcken på söndag.

Till sist: Låt inte Konfucius ha rätt när han för 2 500 år sedan formulerade: ”I natt smidde jag tusen planer men i morse gjorde jag som vanligt!” Tänk istället på att varje resa börjar med ett steg! Jag ska i alla fall försöka ta mitt första steg redan imorgon…

Varma hälsningar
Lars Liljedahl, vård- och omsorgschef i Östersund och FSS ordförande