Dokumentation från webbinarium om att förebygga ungas drickande

Förra veckan höll FSS tillsammans med Systembolaget ett webbinarium om förebyggande arbete för att minska ungas användning av alkohol och droger. Missade du det har du chansen nu, länk finns längst ned.

Det förebyggande arbetet behöver bäras av alla som möter barn och unga. Den mest naturliga arenan för möten är skolan och socialtjänstens medarbetare behöver finnas både där och i andra miljöer och konstellationer.

Anna Burston från FSS, verksamhetschef för socialpsykiatri i Lund, var med på webbinariet:

– I många sammanhang när vi pratar förebyggande arbete blir det självklart att en första linjens socialtjänst har en naturlig plats i framtiden. Som chefer och ledare kan vi redan nu ta sådana initiativ. Med mer fokus på och lagstöd för biståndslösa insatser kunde sådant arbete bli mycket lättare att resurssätta och prioritera, till förmån för tunga byråkratiska processer.

Petra West Stenkvist från FSS, enhetschef i Malmö, var webbinariets moderator. Hon lägger till att barn och unga behöver vuxna på alla platser i sin vardag.

– En ledaruppgift måste därför vara att skapa förutsättningar för att allas gemensamma resurser används på ett sätt som möjliggör dessa möten. Det måste vara lätt för alla aktörer att hitta till varandra för att kunna hjälpas åt utifrån olika uppdrag roller och kompetenser. Det låter enkelt, men är en stor uppgift som samhället och socialtjänsten har att lösa för att skapa tillgänglighet för dem vi finns till för.

Under webbinariet presenterade tre forskare sina resultat

Peter Larm berättade om att ungas alkoholanvändning glädjande nog minskat, från att vara ett majoritetsbeteende för drygt tio år sedan till att vara ett minoritetsbeteende. Men han har också studerat vilka det är som fortfarande dricker alkohol och riskfaktorer för att göra alkoholdebut i olika åldrar. Klicka här för att hämta hem Peter Larms presentation.

Sabina Kapetanovic har studerat föräldra-barn-relationen och vad som hjälper för att stävja ett riskbeteende. Klicka här för att hämta hem Sabina Kapetanovics presentation.

Pia Kvillemo presenterade ett lovande alkoholförebyggande program för besökare på ungdomsmottagningar och andra institutioner. Klicka här för att hämta hem Pia Kvillemos presentation.

Här kan du se hela webbinariet. Dela gärna länken med kollegor som du tror kan vara intresserade! Klicka här för att titta på webbinariet.