Mer robotar åt folket

De dammsuger våra hem och klipper gräset i trädgården.  En del kan duscha oss, hjälpa oss att äta och andra kan vara behjälpliga i kontakten med hemtjänstpersonal, anhöriga och vänner.  Och om ett tag så kör robotarna våra bilar också.

Om 20 år beräknas drygt hälften av alla jobb vara ersatta av digital teknik enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning, som när den kom fick, och fortfarande får, stor uppmärksamhet.

Hälften! På 20 år!

Vilka jobb kommer då att finnas kvar?  Veckans Affärer framtidsspanade i slutet av förra året och kom fram till några. Till exempel kändis ( nån att reta upp sig på) programmerare (naturligtvis) och psykolog (hur hantera situationen att vara obehövd). Läs hela framtidsspaningen på nätet. Rätt kul.

Men för att återgå till rapporten från Stiftelsen för strategisk forskning så uttrycks att de yrken som kräver fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet, social förmåga, övertalningsförmåga och omtanke om andra människor har lägst sannolikhet för att ersättas.

Rapporten listar dock ett stort antal yrken som kan tas över av datorer, exempelvis bokförings- och redovisningsassistenter, maskinoperatörer, försäljare, sekreterare men även jobben inom välfärdssektorn kommer självklart att påverkas påtagligt.

Huruvida det kommer att bli som rapporten förutspår i alla delar återstår väl att se, men vi måste förhålla oss till utvecklingen.  Å ena sidan gällande förmågan att anpassa arbetskraften till behoven. Å andra sidan att anpassa samhällets utbud av insatser i förhållande till den digitala utvecklingen. På Socialchefsdagarna 2016 kommer flera seminarier att beröra detta område.

Kommentarer inaktiverade.