Lådor med oöppnade kuvert

Blev nyss påmind om mina år som socialsekreterare i den lite mindre kommunen. Jag tror att alla som jobbar inom socialtjänsten och flera andra yrken där man möter utsatta, skuldsatta och skamfyllda människor har stött på det:

Det kan vara plastkassar, lite större pappkassar eller i värsta fall en flyttlåda fylld med oöppnade kuvert. De allra flesta från myndigheter som Trafikverket, Skatteverket, Kronofogden, olika banker och kreditgivare.

Ibland står dessa lådor redo precis vid brevinkastet så att oönskad post hamnar direkt där istället för att bli öppnad, läst och hanterad. Det handlar om överskuldsättning.

Människan innanför brevinkastet har slutat tro på att det går att göra något åt situationen och skulderna har växt långt över huvudet. Visst finns det hjälp att få, men det tar lång tid att få ordning på en gravt eftersatt ekonomi. I kassarna finns våra suboptimerade lösningar. Alla har gjort sitt, och förmodligen gjort rätt men ingen samverkan har skett för att – kanske i tid – få stopp på en eskalerande skuldsättning.

Om vi inte pratar om ekonomin när vi träffar medborgarna så får vi kanske aldrig veta hur de har det. Vi kan då inte heller börja samarbeta för att reda i problemen. Mer samarbete och samverkan krävs om ekonomiskt utsatta människor skall undvika allt för stor skuldsättning.

Därför är FSS med i Konsumentverkets långa projekt om överskuldsättning, och det var på det senaste mötet med samverkansrådet som jag blev påmind om min tid som socialsekreterare. Du kan läsa mer om projektet här. Och boka gärna in direktsändningen av avslutskonferensen som hålls på Nalen den 16 maj 2019.

Kommentarer inaktiverade.