Kostnader får aldrig vara en ursäkt

Den senaste månaderna har våld mot kvinnor fullkomligt exploderat i Växjö. Vi får allt fler som söker sig till oss och behöver hjälp: Akut hjälp för att ta sig ifrån sitt hem, ta sig ur en relation där partnern har satt i system att både fysiskt och psykiskt misshandla och förnedra personen. Inte så sällan finns det barn inblandade och det gör det ännu mer akut.

Vi har startat upp en enhet som bara jobbar med våld i nära relationer och den har funnits på plats i cirka ett år. På den korta tiden har antalet ärenden ökat lavinartat. Samma frågor sköttes tidigare av respektive handläggare på varje enhet inom individ- och familjeomsorgen och då var trycket mycket mindre.

Varför denna stora skillnad i inflöde nu mot då? Vi har sett det tidigare, när vi själva blir tydligare i vår organisation och med vad vi kan göra för olika gruppen så ökar också inflödet till våra verksamheter.

Visst, kostnaderna ökar rejält så ekonomiskt är det ingen ”bra affär” med att vi blir tydligare. Men visst är det väl så att vårt uppdrag är att hjälpa utsatta grupper? Att säga att ett problem inte är så stort för att den hjälp medborgarna kan söka är otydlig är inte någon måttstock att gå efter.

Gruppen våldsutsatta ökar i hela landet och vi kan inte bara stå och titta på när den gör så. Vi kan inte genom otydlighet försvåra för människor att ta sig ur destruktiva, våldsamma relationer. Nej vi måste bli ännu tydligare med vilken hjälp man kan få, vilken hjälp man har rätt till att få.

Kostnader får aldrig vara en ursäkt för att inte stå upp för dessa grupper av människor. Ett problem försvinner inte bara för att de inte söker sig till oss. Och om de inte söker sig till oss är vi inte då alltför otydliga med vilken hjälp vi erbjuder?

Kommentarer inaktiverade.