Integration en gåva till svenska samhället

I Sverige har vi under några år haft ett intensivt arbete med flyktingmottagande, att hitta bostäder samt grundläggande svenskundervisning. Nu kommer det stora uppdraget att bidra till att alla får möjlighet att skapa sina egna liv med arbete och vettiga sociala sammanhang.

Läste för något år sedan boken Utan invandring stannar Sverige av Jesper Strömbäck. Den är en alldeles utmärkt exposé som visar att det välstånd vi har idag inte hade varit möjligt utan regelbunden invandring både som arbetskraftspåfyllnad likväl som att ge impulser till (industriell) utveckling.

Med tanke på det demografiska underskott vi står inför avseende medborgare i arbetsföra åldrar är det här en gåva till det svenska samhället. Vi behöver människor som kan arbeta inom alla samhällssektorer. Ur det perspektivet ställer jag mig frågande till det arbete vi lägger ner för att återföra ett stort antal ensamkommande till sina ursprungsländer.

De kostnader vi har för detta skulle göra betydligt större nytta i satsningar för att integrera och utbilda dem till arbetande samhällsmedborgare.

Det kan bli en win-win situation i stället för att bidra till ångest och frustrationer dels hos de som skickas iväg men även hos oss som ska försöka hitta människor att anställa i framtiden.

Kommentarer inaktiverade.