Högtryck mellan hägg och syren

ORDFÖRANDE HAR ORDET 1 JUNI 2021: Jag befinner mig på den värmländska landsbygden precis mellan hägg och syren. Det är frestande, att likt den skomakare som det ofta hänvisas till, hänga upp skylten att just i den här tiden är man inte tillgänglig.

Nej … klart det inte går, för som vi alla vet är den här tiden alltid arbetstung. Så också detta år. Då har vi de ljusa kvällarna så vi hinner njuta av tiden mellan hägg och syren. Att gå och lägga sig på kvällen är mest ett nödvändigt ont. Nej hellre sitta på trappen och lukta och lyssna på vad naturen har att erbjuda!

Högtryck är det också i FSS styrelse och det är gott om bollar i luften.

Mildare restriktioner

Den här veckan börjar pandemirestriktionerna att mildras och det blir alltmer sannolikt att vi kan träffas på Socialchefsdagarna 2021 i Malmö senare i höst. Jag hoppas att ni är många som kommer dit så vi får umgås efter denna långa tid av social distansering.

Meningen är ju att förena nytta med nöje. Gå in här och kolla på programmet för det är många spännande föreläsningar och seminarier.

Reformering av Arbetsförmedlingen

En fråga som seglat upp är reformeringen av Arbetsförmedlingen och de konsekvenser den får för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kommunens roll som anordnare av arbetsmarknadsinsatser är luddigare än någonsin.

Den rollen har vi haft under väldigt lång tid och alla kommuner har väl någon form av arbetsmarknadsenhet. Att landet Sverige skulle klara ut all behövlig rehabilitering och samordning utan kommunerna, nej det tror inte jag på.

Mycket är oklart och kostnaderna för försörjningsstödet växer i många kommuner. Vi har en grupp i FSS riksstyrelse som jobbar intensivt med den här frågan. Hur vi kan påverka och stödja utvecklingen där kommunen har ett eget värde som samarbetspartner till staten i dessa frågor?

Social bostadspolitik och fast omsorgskontakt

FSS riksstyrelse valde för några år sedan att inte längre fokusera på bostadsfrågorna för våra målgrupper, eftersom vi inte hade ”rådighet” kring de resurser som krävs för att alla ska ha någonstans att bo.

Trots det kunde vi inte låta bli att lämna synpunkter på Boverkets remiss på rapporten Mått på bostadsbristen. Dessutom har vi lämnat yttrande på Finansdepartementets promemoria Ett bättre underlag för att bedöma bostadsbristen.

Under våren har vi också svarat på remissen från Socialdepartementet om Fast omsorgskontakt i hemtjänsten.

Länk till yttrandena finns längst ned.

Vi vill gärna ha dina synpunkter

Ja, det var några axplock från allt som pågår. Föreningen är efterfrågad som bollplank och expertröst i många frågor. Det är roligt, svårt och inspirerande att få vara med och uttrycka vår mening.

Kom ihåg att du som är medlem alltid har möjlighet att bidra med din syn på saken. Om du inte redan har gjort det – gå med i vår slutna diskussionsgrupp på Linkedin! Där kan du själv initiera en diskussion, eller lämna synpunkter på ett inlägg. Du är också alltid välkommen att kontakta någon av oss i riksstyrelsen direkt.

Som sagt – jag hoppas att vi ses i Malmö! Anmälan till Socialchefsdagarna är öppen, och du hittar anmälningslänken här.

På återhörande
Monica Persson, ordförande FSS

Länk till FSS yttranden 2021

Kommentarer inaktiverade.