Har vi tappat bort den hushållsekonomiska rådgivningen?

Hur ska vi stoppa överskuldsättningarna? Stort hopp sätts till de budget- och skuldrådgivare som finns ute i våra kommuner. Men ofta är det kö till att få hjälp och det förebyggande arbetet blir lidande.

FSS styrelse finns representerad i det samverkansråd som Konsumentverket bjudit in till i deras treåriga arbete mot överskuldsättning. Projektets viktigaste målgrupp är de som precis står inför att göra sig skuldsatta. Tidiga insatser skulle kunna förhindra en mer negativ utveckling för den enskilde.

Väldigt många är skuldsatta idag

Många har så många och stora skulder att de kanske aldrig kan få sin ekonomi på fötter igen. Parallellt så finns också samverkan med aktörer inom spelindustrin. Förra julen exploderade reklaminslagen för olika spelsajter och onlinecasinon. Någon avmattning av den trenden verkar inte vara i sikte.

På Samverkansrådet har Socialstyrelsen berättat om sin vidareutbildning som riktar sig till handläggare av försörjningsstöd. Ribban för att vara med är satt till socionomexamen men det finns nog många handläggare som har annan utbildning idag. Det är viktigt att vi beskriver hur kompetensen hos handläggarna ser ut nu när socionom blivit ett bristyrke.

Konsumentverket jobbar hårt på att få in mer om ekonomisk rådgivning på socionomutbildningarna. Det pratas väldigt lite om hushållsekonomi idag och jag sitter själv och funderar på hur mycket sådan information vi jobbar med utanför ”BUS:arnas” verksamhetsområde.

Det är oerhört lätt att skuldsätta sig och skammen att inte kunna konsumera i samma takt som andra verkar överskugga skammen att stå i skuld.

Jag skulle önska att det fanns en utbildning på en nivå till: Nämligen för civilsamhället och de föreningar som vi samarbetar med. När jag lyssnar på företrädare för exempelvis Stadsmissionen och Svenska kyrkan så säger de att folk pratar pengar med dem hela tiden.

Skulle det inte gå att få till en ”light-version” av utbildningen där föreningar och andra kunde certifieras som hushållsekonomiska rådgivare? Varför inte använda den nya tekniken och göra utbildningen webb-baserad?

Kommentarer inaktiverade.