Glädjen att få inviga ett nytt äldreboende

(Från 2014-01-28)
Det är lätt gjort att tro att införande av den nya metoden innebär att den gamla ska slängas ut. Ett exempel på detta är att alla ska bo kvar hemma med hemtjänst istället för att flytta in på ett boende. Då slutade många kommuner bygga äldreboenden.

I Lerum har vi glädjen att imorgon inviga ett nytt äldreboende med 32 demensplatser. Det är 11 år sedan det senast inträffade i vår kommun. Orsaken till det är att vi, som så många andra kommuner med oss, arbetat med inriktningen att alla ska bo kvar hemma så länge som möjligt.

Så här när man ser i backspegeln så är det svårt att förstå varför vi varit bestämda på att det är det rätta. Oavsett om man ser utifrån brukarens önskan eller budget, så kan ju aldrig en lösning vara den enda rätta.

Jag har försökt förstå motivet till att det blir så, eftersom jag känner igen det från det sociala arbetet med barn och unga också. Det är som vi tänker på barn, unga och äldre som olika grupper, men ändå homogena, vilket innebär att en sorts insats alltid är den rätta.

Det som är spännande med detta nya boende är att man bland annat använt sig av lite annorlunda metoder vid rekrytering av personalen För att kunna träffa så många sökande som möjligt, valdes en form av snabbintervjuer, efter en första gallring.

150 sökande träffade inte bara de två cheferna. De blev också intervjuade av anhöriga, representanter från olika pensionärsorganisationer och fackförbundet Kommunal. Vid fyra bord i en större lokal satt de olika intervjuarna och de hade tio minuter var tillsammans med de sökande. Alla involverade var nöjda med rekryteringsarbetet.

Innan någon flyttar in så ska all personal sova över en natt på boendet för att få en egen bild av huset som bostad inte bara en arbetsplats, vilka ljud hörs, ljus och skuggor. Det ska bli spännande på flera sätt att få följa denna engagerade personals arbete med att skapa ett nytt äldreboende.

Kommentarer inaktiverade.