First follower

Du kanske har sett honom, The first follower?

På Youtube finns han, mannen som fuldansar på en sluttande gräsplan. Han skäms inte för sig och han tar ut svängarna rejält. Runt honom sitter många människor och tittar på. Mannen fortsätter med sin ensamma fuldans en lång stund.

Så händer det! Ännu en man ansluter till dansen, en första anhängare. Nu bildar de två en liten grupp och det dröjer inte länge förrän fler ansluter sig och gräsmattan blir full av dansande människor.

Utan följare ingen ledare!

Som ledare är man viktig för att möjliggöra förändring. Men ännu viktigare är den första följaren. De första följarna är de som är villiga att misslyckas och som också är villiga att skapa historia. Genom att stå för förändringen ger han/hon/hen alla andra ett socialt bevis för att man kan lita på sin ledare. Ju fler som ansluter sig, ju snabbare går förändringen.

Du behöver allierade och personer som delar din vision om du ska lyckas med din förändring. Att vara en första anhängare är också en sorts ledarskap eftersom mer kritiska medarbetare har en tendens att lita mer på en ”first follower” än sin ledare.

Tar den sociala risken

Det är riskabelt att vara den första följaren. Liksom initiativtagaren står den första följaren inför en social risk, att ignoreras eller till och med förlöjligas. Att den första följaren tar risken sänker den sociala risken för alla andra att följa efter.

Utan den första följaren skulle det inte finnas någon ledare och ingen förändring. Den första följaren är den som förvandlar en individ med en unik idé till en ledare. När en person följer initiativet blir det mindre riskabelt för andra att gå med. Så småningom, när tillräckligt många människor ansluter sig, blir det mer riskfyllt att stanna kvar på sidan om än att bli en del av förändringen.

Vi får höra att vi alla ska vara ledare, men det skulle inte vara speciellt effektivt eftersom det inte finns någon förändring utan den första följaren.

Det bästa sättet att bidra till en förändring är att modigt följa och visa andra hur de ska följa.

Utan följare ingen ledare!

 

 

Kommentarer inaktiverade.