Finns politiskt mod att låta de unga stanna?

Förra året vid denna tid jobbade vi stenhårt för att fixa mottagandet av rekordmånga barn och unga på flykt. Nu ska vi hantera barn och unga som ska utvisas.

Migrationspolitiken har verkligen hårdnat. Den har drabbat och kommer att drabba de ungdomar som vi hälsade välkomna för ett år sedan.

Vilka svängningar det blivit i hur vi hanterar mottagandet av ensamkommande barn. Låt dom unga som redan är här få stanna! Finns det politiskt mod för det?

Just nu jobbar socialtjänsten med att försöka lindra ungdomars psykiska ohälsa som kommer av att de väntar på ett beslut om åldersuppskrivning och utvisning  eller att de har en  kompis som fått ett utvisningsbesked. En del går under jorden. Andra försöker ta sitt liv.

Jag fattar inte att vi som hade en sån välkomnande migrationspolitik nu har svängt åt det andra hållet genom stängda gränser, tillfälliga uppehållstillstånd och avvisningar!

Det här är unga människor som vi just har börjat integrera och utbilda till en möjlig framtid där de kan bidra till tillväxt och välfärd.

Jag vet inte om jag är naiv, men jag tycker att våra politiker ska stoppa utvisningarna och ge dem en chans nu när de ändå är här. Finns politiskt mod att låta de unga stanna? Se till att de i lugn och ro kan få studera och etablera sig här? Men – det är väl inte något man vinner val på.

Kommentarer inaktiverade.