Fadime – ett livsöde som berör

(Från 2014-03-10)
Jag har precis lyssnat klart på boken ”Du ska dö: en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal”. Det är svårt att inte bli djupt berörd av Fadimes livsöde.

Socialtjänsten i Söderhamns kommun har sedan 2009 bedrivit ett strategiskt utvecklingsarbete för att öka kunskapen och kompetensen om hedersrelaterat våld, förtryck och tvångsäktenskap. Vårt arbete började när en nyanställd behandlingspersonal ville gå länsstyrelsens spetskompetensutbildning inom området hedersrelaterat våld och problematik, HRV. Hon hade själv erfarenhet från hederskulturen i och med sin bakgrund i Mellanöstern.

Det har nu gått fyra år och Söderhamn har profilerat sig som en föregångs kommun just när det gäller arbetet med att hjälpa och skydda utsatta för HRV. Tillsammans med fem andra kommuner har vi deltagit i länsstyrelsen Östergötlands nationella projekt ”Våga göra skillnad”. Projektet syftar bl.a. till att ge ut en vägledning för hur kommuner ska arbeta med frågan.

I en kommande nationell rapport ”Våga stå kvar” lyfts Söderhamns kommun som ett lärande exempel på ett framgångsrikt arbete för att motverka HRV. Rapporten handlar om hur man kan arbeta med att strukturera en organisation/kommun genom kunskap, kompetens, mandat och samverkan för att ge rätt stöd och skydd till utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Läsar- och lyssnartips

”Du ska dö: en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal” av Ulf Broberg och Leif Ericksson

SR/play eller podcaster ”Mordet på Fadime, en radiodokumentär

Kommentarer inaktiverade.