E-hälsas resa in i framtiden

Det är dags att vakna nu! Tåget går och vi behöver hoppa på det snabbt som sjutton!

I socialminister Annika Strandhälls öppningsanförande på den nationella e-hälsodagen den 21 februari 2018 betonade hon att vi måste bygga grunden först. Visionen säger inte att vi ska bli bäst i Sverige på e-hälsa och digitalisering, utan vi ska vara bäst på att använda e-hälsa och digitaliseringsverktyg för att brukarna ska bli stärkta i att använda sina egna styrkor och lösningar.

Tekniken ska bidra till att alla personer ska leva med bästa möjliga hälsa. Digitala lösningar ger möjlighet att göra samhället tillgängligt för fler!

Detta känns som ett bra perspektiv på hur man ska se på e-hälsan och digitaliseringen. Ashkan Fardos pratar om att man missförstått digitaliseringen. I mycket av det som görs idag är digitalisering analoga processer som har blivit digitala, men vi har inte förbättrat möjligheterna som digitaliseringen ger att göra allt på ett smartare sätt.

Har tåget gått?

Det som blir uppenbart för mig under dagen är att tåget går NU och jag släpar en bit efter det. Det har pratats om e-hälsa i många sammanhang de senaste fem åren men det har varit för abstrakt för att jag plocka ner det till min vardag.

På e-hälsodagen ramlade polletten ner och jag förstod att jag har en del att göra för att komma ikapp. Det innebär inte att Gagnefs kommun är sämre att hänga med i tekniken som utvecklar verksamheten. Vi har till exempel mobilanvändande i hemtjänst för att registrera tid och dokumentera. Däremot har vi inte kommit någonstans när det gäller medborgarens möjligheter att ansöka om insatser via internet.

Det jag då började fundera på var: Vilken plattform behöver vi i kommunen för att klara av detta och vilken strategi i digitaliseringen har kommunen? Hur hänger det ihop med de aktiviteter som pågår regionalt och nationellt?

Det innebär att innan socialförvaltningen bestämmer hur strategin ska se ut för oss måste jag omvärldsbevaka så att det som vi beslutar om hänger ihop med allt det andra.

Ja, det är dags att vakna nu för jag behöver springa ikapp tåget, hoppa på och kolla vem som kör loket och det väldigt snabbt!

Kommentera