Digitalisering till vilket pris?

Städade hemmavid. I nedersta lådan, den som alltid blir kvar till sist, hittade jag mängder av tekniska prylar vars ”bäst före datum” gått ut för länge sedan.

Där fanns MP3-spelare, disketter, tomma cd-skivor med en tillhörande trave med skal så man kunde trycka ut en etikett också. I hushållet finns fem olika apparater att spela cd-skivor på och en antik pjäs där man kan spela vinyl.

Jag kom ihåg min magiska skrivmaskin som kunde sudda fem tecken själv och karbonpapper är ett minne blott.

Nu går det undan med den tekniska utvecklingen. Det går så snabbt så när nyheten väl når mig är den redan förlegad för dem som ligger längst fram.

Det känns som att jag slungas ner i ett sådant där maskhål som gamla science fiction-filmer skickade ner rymdskepp i och utgången var alltid osäker.

Vi skall den här vägen vandra, vi har inget annat val.

Vi ser redan att mycket kommer att vara till nytta både för förvaltningar och medborgare. Vi kommer inte att klara av våra utmaningar inom det sociala området om vi inte tar hjälp av tekniken. Ingen konferens i närtid kommer att våga lämna fältet okommenterat så vi kommer snabbt att få ta del av alla goda exempel.

So far so good … men nu till den gamla vanliga frågan: Vad kommer det att kosta?

Bara prylarna i sig kommer att vara en stor utmaning för de allra flesta kommuner. För ska vi utvecklas inom den tekniska användningen måste vi ju ha rätt utrustning. Min förvaltning kunde lätt svara på frågor om vad vi kunde tänka oss för utvecklingsmöjligheter men när vi skulle beskriva en prislapp blev det för svårt.

Ska alla ha en smartphone och/eller surfplatta? Ska alla ha tillgång till fri surf? Vad är nödvändiga tillbehör? Vad är livslängden på den nya utrustningen, själva apparaten kanske tuffar och går men orkar inte med de nya uppdateringarna. Vad kostar supporten?

Vi har gjort den vurpan redan och utbildat en hel förvaltning i en ny teknisk modell, men när alla hade lärt sig – för det tog ett tag – så var det inte längre det bästa systemet och egentligen ingen idé att köra vidare på.

Kommunerna kommer att ha en tuff utmaning för att kunna hänga med och vara just där man behöver vara utan att halka efter i utvecklingen.

Kommentarer inaktiverade.