Budget som kvalificerad gissning

Att säga att man håller på med kvalificerade gissningar får ju alla ekonomer att rygga baklänges och andra kringsittande att undra vad man håller på med. Men mer osäkert än nu har det väl aldrig varit att lägga en realistisk och hållbar budget för individ och familjeomsorg.

Att lägga budgeten kanske inte är så märkvärdigt men att sedan hålla den kan vara en annan femma. Alla kämpar så klart för att hålla den, vilket är målet. Men målet är ju också att människorna ska få det de behöver i den utsträckning det är möjligt att tillgodose inom den kommunala ramen.

Missbruksvården är nog ett bekymmer för många. Många unga missbrukare och droger vi knappt hört talas om. Det känns som en övermäktig uppgift att försöka stävja.

Arbetsförmedlingen omdanas. Många med mig har ju vant oss vid att samarbeta på ett traditionellt sätt men som det låter just nu kommer vi alla att få tänka om. Deras budget för att köpa insatser minskas kraftigt och det skulle kunna drabba en del av dem som står långt från arbetsmarknaden.

Flyktingmottagandet står också inför en nyordning. Vad detta kommer att innebära för kommunerna både vad gäller insatser och ersättningar är ännu höljt i dunkel. Det troliga är att vi löser problemen allt eftersom. Det är ju det som kommunernas arbetsmarknadsenheter och våra socialkontor brukar göra. Men jag tror att det blir en riktig utmaning den här gången.

Kommentarer inaktiverade.