Börja med att städa i eget bo

ORDFÖRANDE HAR ORDET 4 OKTOBER 2021: Nu är hösten här på riktigt och regnet öser ner. Det är nog första gången på de 30 år jag har bott på landet som det har hunnit bli oktober utan att det har varit frost en enda gång. Mörkret kommer allt tidigare på kvällarna. Mysigt, säger många men för oss som bor utanför samhället – ja, då är det dags att ta fram den stora korgen med pannlampor och ladda om så man ser något när man ska ut och greja efter jobbet.

Vilka möten kommer att leva kvar i den digitala världen?

Den stegvisa återgången till kontoret är i full gång. Det blir intressant att se vilka möten och sammankomster som kommer att leva kvar i den digitala världen. Jag hoppas att något blir kvar; jag hoppas att vi sparar en del av de fördelar som vi upplevt trots pandemin.

Men just nu vill vi såklart träffas, umgås och ha riktiga diskussioner. Det har fungerat via datorn, men inte toppenbra. Idag när jag sitter och skriver detta, är det kanelbullens dag. Vilken god start på återvända-till-kontoret-veckan när många kan fika med varandra!

Nära vård börjar med att städa i eget bo

Jag sitter och funderar på vad Nära Vård kommer att betyda för oss i kommunerna och hur det kommer att påverka våra relationer med regionerna.

Det är nu vi som ledare måste kliva fram och envist hävda det nära arbetet med våra klienter, deltagare, kunder, patienter – ja, med människorna som vi träffar i vårt vardagsarbete. Vi måste se till att vi, oavsett vilken organisatorisk nivå vill tillhör, hänger samman för att få till den sömlösa vården och de sömlösa insatserna.

Som jag ser det handlar mycket om att ”städa i eget bo”. Det är svårt att säga att socialtjänsten har det perfekta sömlösa bemötandet idag. För personer med komplexa behov behöver många av oss titta in i våra egna organisationer och börja där. Och regionerna behöver göra detsamma.

Samordnat arbetssätt

Ett mer samordnat arbetssätt och brukarinflytande har stått högt på dagordningen en tid nu. Men får vi till det? Vad kommer att krävas? Kommer det att blir dyrare eller billigare om vi lyckas hålla klientens fokus?

Detta kanske du vill diskutera med mig i Malmö på Socialchefsdagarna i slutet av november. Just nu är det fler än 600 deltagare anmälda och det gamla rekordet för antalet utställare i monterdelen är passerat. Jag ser verkligen fram emot att träffa kollegor från hela vårt avlånga land igen.

Varma hälsningar från Monica Persson, ordförande FSS

Mer om Socialchefsdagarna hittar du här

Kommentarer inaktiverade.