Bevara det goda och förkasta det dåliga

ORDFÖRANDE HAR ORDET 7 MARS 2021: Alla längtar efter det ”nya normala”, vårt stora framtidshopp när coronaviruset inte längre kan komma åt oss. Vad kan då det nya normala vara, undrar jag?

Vi lever i en komplex och föränderlig värld där vi och samhället påverkas på ett otal sätt. Många har blivit sjuka i covid-19, många har dött.

Hur många har drabbats av konsekvenserna av att hindra spridningen av coronaviruset? Det är stora skillnader mellan rika och fattiga länder, mellan kvinnor och män, mellan vuxna och barn. Och allra mest utsatta är de yngre flickorna. Det är ofta barnen som får betala det högsta priset. Barnen, vårt framtidshopp och källa till livsglädje och sammanhang, det är de som råkar mest illa ut.

Jag sitter också och funderar på hur arbetslivet kommer att se ut i det nya normala. Hur går det med medarbetarskap på distans? Kommer våra medarbetare att vilja komma tillbaka till kontoret? Det hoppas jag verkligen! För mig, liksom för många andra, är de där korta stunderna av social samvaro en av de roliga sakerna med att gå till jobbet.

Bevara det goda och förkasta det dåliga, det kommer vi nog att jobba mycket med den närmaste framtiden.

Om du vill få lite nya infallsvinklar på välkända problem tycker jag att du ska komma till våra socialchefsdagar som kommer att hållas i slutet av november. Dit kommer, bland andra, Sir Michael Marmot som är författare till rapporten Closing the Gap 2008 för WHO. Han kommer att prata om vad som har hänt med jämlikhet och hälsa sedan dess, hur vi har det med segregationen och vad vi ska göra för att inte klyftorna ska öka ytterligare. Jag ser verkligen fram mot hans föreläsning.

Temat för i år är Våga visa vägen – att navigera i framtidens socialtjänst. När vi väl har coronapandemin bakom oss och en ny socialtjänstlag att förhålla oss till tror jag att vi kommer att traska runt i outforskad terräng.

Just Socialchefsdagarna är inte outforskad terräng, även om det kan kännas så med alla förväntningar på att få träffas på riktigt igen. Men mina andra funderingar hoppas jag få lite hjälp med i Malmö i höst. Den 24 till 26 november är det dags. Boka in datumen och håll koll på socialchefsdagarna.se där programmet och föreläsarpresentationer kommer att fyllas på under våren.

Varma hälsningar från Monica Persson, FSS ordförande

Kommentarer inaktiverade.