Bästa biljetten till ett rimligt bra liv

Har haft anledning att reflektera kring individens ansvar. Allt högre röster hörs om att var och en ska ta ansvar för sitt. Om man misslyckas är det en personlig svaghet.

Jag bara undrar, när inträder det individuella ansvaret? Hur gammal kan man tänkas vara då? Är det självklara svaret 18-årsdagen? Det kanske sker betydligt tidigare?

Jag lyssnade på en företrädare från Kriminalvården som berättade om de intagna. Hälften saknar betyg från grundskolan, hälften har missbruksproblem och en fjärdedel har diagnoser relaterade till neuropsykiatri. Många har dessutom varit utsatta för sexuella övergrepp som barn.

Att brott ska beivras är självklart men att i samma andetag säga att alla har kunnat ta ansvar för hur livet gestaltat sig, det tycker jag är mer tveksamt.

Ett av våra allra viktigaste uppdrag är att upptäcka barn och unga som far illa. Att ge unga hopp och framtidstro kan vara den bästa biljetten till ett rimligt bra liv som vuxen. Då kanske man på riktigt kan ta ett personligt ansvar för sitt liv.

Kommentarer inaktiverade.