Att få perspektiv

(Från 2014-02-25)
Har precis fått hem dottern från Sydafrika. Hon hade tagit 1200 kort/filmer under sin utbytesresa, full av intryck från safari m.m., men hennes bestående intryck var skillnaderna mellan Sverige och Sydafrika.

Att få hem sin 18-åriga dotter från ett två veckor långt skolutbyte med Sydafrika känns givetvis väldigt bra.

Innan resan pratade vi en del om vad hon skulle göra där. Utflykter, safari, vilda djur men också arbete med ett barnhem. Givetvis var det roliga det som det mest pratades om innan resan, barnhemmet nämndes mest i förbigående.

Så i lördags när vi hade välkommen hem-fest med visande av bildspel förstod jag ganska snabbt vad som hade satt störst spår i henne efter resan. Övervägande delen av bilderna/filmerna var från barnhemmet, från slumområden, med barn som lever under odrägliga förhållanden och med människor som varje dag kämpar för överlevnad.

Det var också dotterns slutsats att allt roligt till trots var det den dystra delen av Sydafrika som satt djupast spår. Hon konstaterade att vi trots allt har det bra i Sverige och att det var nyttigt att komma ut från den skyddade värld som hon lever i för att i verkligheten se på den misär som andra människor lever i runt om i världen.

Detta får en själv att reflektera; visst har vi stora problem i Sverige också, men i bland känns det som om vi alla borde göra en ”Sydafrika-resa” för att sätta vårt eget arbete i ett omvärldsperspektiv. De allra flesta människor i Sverige lever ett gott liv, det får vi aldrig glömma. Att vi sedan har människor som har det svårt, som behöver hjälp och stöd är trots allt på marginalen men den marginalen får vi aldrig sluta att stötta, hjälpa och ge en bra vardag!!

Kommentarer inaktiverade.